AMERIČKI GENERAL U PENZIJI: SAD nije upela da eliminiše pretnje Huta za brodarstvo na Crvenom moru, korist ima Kina i, moguće Rusija (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

10. 10. 2024. u 22:00

SJEDINjENE Američke Države “nisu uspele” da eliminišu pretnju po međunarodni pomorski saobraćaj zbog napada koje izvode pobunjenici Huti u vodama ispred Jemena, “zbog nedostatka političke volje”, iako poseduju dovoljne vojne resurse za to.

АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ У ПЕНЗИЈИ: САД није упела да елиминише претње Хута за бродарство на Црвеном мору, корист има Кина и, могуће Русија (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Ovu ocenu izneo je, između ostalih, penzionisani general Kenet Frenk Mekenzi, bivši komandant Centralne komande SAD, prilikom promocije svoje nove knjige “Tačka topljenja: Visoka komanda i rat u 21. veku”.

Grupa Huti je po potrebi, već nekoliko puta bila prepoznata kao teroristička organizacija od strane Sjedinjenih Država i niza njihovih satelita. Za SAD trenutno jesu teroristi, dok na primer u Britaniji idalje nisu.

-Sa stanovišta naše nacionalne politike, strategije nacionalne bezbednosti i strategije nacionalne odbrane, (rekli smo) da nećemo tolerisati zatvaranje prolaza kao što je ovaj (Bab el-Mandeb). Rekli smo da ćemo ga otvoriti, ne na osnovu odnosa sa Izraelom, već zbog pozicije Sjedinjenih Država kao globalne pomorske sile. I, naravno, potpuno smo podbacili u tom zadatku, izjavio je general Mekenzi.

Podsetimo, Mekenzi se smatra odgovornim za likvidaciju iranskog komandanta Kasima Sulejmanija, takođe vodio je operacije protiv ISIS-a, ali i bekstvo američkih trupa iz Avganistana.

-I evo zašto: ne postoji politička volja za to. Postoji vojna sposobnost koja omogućava postizanje najmanje jednog cilja: bilo da se pobunjenicima Huti nanesu dovoljni gubici da bi prestali sa napadima, ili da im se toliko oslabe resursi da više ne mogu da nastave, dodao je general.

-Bilo koji od ovih zadataka je u okviru naših sposobnosti. I imamo razarače tamo, imamo nosač aviona tamo, imamo kopnene snage tamo. Imamo sve što bi moglo dovesti do ogromnih troškova za Hute. I odlučili smo da to ne uradimo. Kao rezultat toga, Bab el-Mandeb ostaje zatvoren. Sueski kanal je efektivno zatvoren, pojasnio je penzioner Kenet Frenk Mekenzi (Kenneth Frank McKenzie).

Prema generalu, ova situacija trenutno ide u korist Kini i, moguće, Rusiji

-Kina postepeno povećava svoj globalni tržišni udeo, rekao je Mekenzi, bez navođenja ikakvih detalja. „Rusi takođe pokušavaju da iskoriste ovu situaciju“, dodao je on.

Izjave Mekenzi-a su date u kontekstu izveštaja Centralne komande SAD, koja je 4. oktobra saopštila da su Sjedinjene Države izvršile 15 napada na ciljeve Huti pokreta na oko pet lokacija u Jemenu.

Prema medijskim izveštajima o napadima Huti pobunjenika, sedam napada je bilo usmereno na aerodrom u Hodeidi, važnom lučkom gradu, kao i na oblast Qatheib, gde se nalazi vojna baza Huti pobunjenika.

Takođe, četiri napada su pogodila oblast Seyyan u glavnom gradu Jemena, Sani.

Napadi su se dogodili nekoliko dana nakon što su Huti zapretili da će “intenzivirati vojne operacije” protiv Izraela, prema izveštajima AP-a, a nedugo nakon što je grupa oborila američki ko zna koji po redu američki MQ-9 Reaper dron iznad Jemena.

Prošle nedelje, ova grupa je takođe preuzela odgovornost za napad na američke ratne brodove, ali i britanski tanker.

Rojters nam objašnjava da je administracija američkog predsednika Džoa Bajdena uglavnom zauzela defanzivni stav prema napadima Huti pobunjenika na brodove u Crvenom moru, uglavnom se oslanjajući na presretanje dronova i raketa koje grupa ispaljuje na američke trgovačke i ratne brodove.

Sjedinjene Države su takođe retko ciljale vojnu infrastrukturu Huti pokreta i izbegavale veće kampanje bombardovanja u Jemenu, u pokušaju da ublaže posledice jednogodišnjeg rata između Izraela i Hamasa, organizacije koju su SAD takođe označile kao terorističku.

Prema Huti pobunjenicima, oni deluju u znak solidarnosti sa Palestincima iz Gaze, a njihov glavni cilj su brodovi povezani sa Izraelom, Sjedinjenim Državama i Velikom Britanijom. Cilj im je da nateraju Izrael da okonča rat protiv Hamasa u Gazi.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠVEDSKI DOKUMENTARAC: Hrvatski teroristi srušili JAT-ov avion 1972, pad preživela samo stjuardesa Vesna Vulović

ŠVEDSKI DOKUMENTARAC: Hrvatski teroristi srušili JAT-ov avion 1972, pad preživela samo stjuardesa Vesna Vulović

JAT-ov avion “McDonnell Douglas DC-9” eksplodirao je tokom leta između Kopenhagena i Zagreba 26. januara 1972. i srušio se blizu sela Srpska Kamenjica, u tadašnjoj Čehoslovačkoj. Avion kojim su upravljali kapetan Ludvik Razdrih i kopilot Ratko Mihić raspao se na više delova i nakon nekoliko minuta slobodnog pada završio na livadi na rubu šume.

10. 10. 2024. u 13:47

Komentari (0)

PODIGLA SE IZ PEPELA: Sabalenka preokretom do četvrtfinala turnira u Vuhanu