STIGLO UPOZORENJE IZ EU: "Nuklearni rat se ne može dobiti, i nikada se ne sme voditi..."

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

11. 10. 2024. u 19:54

VISOKI predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj saopštio je danas da dodela Nobelove nagrade za mir japanskoj organizaciji Nihon Hidankjo, koja okuplja preživele iz Hirošime i Nagasakija na koje su bačene atomske bombe, služi kao podsetnik na veoma teške posledice povezane sa upotrebom nuklearnog oružja.

СТИГЛО УПОЗОРЕЊЕ ИЗ ЕУ: Нуклеарни рат се не може добити, и никада се не сме водити...

Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Borelj je u saopštenju na sajtu EEAS rekao i da je to podsetnik na odgovornost koju dele sve države da spreče takva dešavanja, kao i da se nuklearni rat nikada ne sme voditi.

- Kao što su lideri pet država sa nuklearnim oružjem podsetili u januaru 2022. godine, nuklearni rat se ne može dobiti i nikada se ne sme voditi - rekao je Borelj.

On je dodao da Evropska unija dosledno naglašava potrebu za sprovođenjem svih obaveza u vezi sa Ugovorom o neširenju nuklearnog oružja (NPT), koji uključuje potrebu za konkretnim napretkom ka punoj primeni njegovog člana VI, sa krajnjim ciljem da se nuklearno oružje potpuno eliminiše.

- Promovišemo univerzalizaciju i stupanje na snagu Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba. Ulažemo intenzivne diplomatske napore da sprečimo širenje nuklearnog oružja - kazao je Borelj.

Istakao je da Evropska unija radi sa partnerima širom sveta na globalnom očuvanju i jačanju ugovora o nuklearnom razoružanju i neširenju, kao suštinskom doprinosu međunarodnom miru i bezbednosti.

Nobelov komitet saopštio je danas da je Nobelovu nagradu za mir ove godine dobila japanska organizacija Nihon Hidankio zbog njenih napora da postigne svet bez nuklearnog oružja i zalaganja da nuklearno oružje nikada više ne sme da se upotrebi.

Pokret je nastao kao odgovor na atomske napade u avgustu 1945. godine, a njegovi članovi neumorno su radili na podizanju svesti o katastrofalnim humanitarnim posledicama korišćenja nuklearnog oružja.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: RUSKI KASKADER PRKOSI SMRTI: Pogledajte zavisnika o adrenalinu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SOCIJALNO PREDUZETNIŠTVO: Spoj inovacija i društvene odgovornosti