AMERIČKOM MUNICIJOM PO BEJRUTU: U izraelskom napadu stradale 22 osobe

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

11. 10. 2024. u 22:29

MUNICIJA američke proizvodnje korišćena je u izraelskom napadu na centralni Bejrut u kojem su poginule 22 osobe, objavio je "Gardijan", pozivajući se na fotografije sa lica mesta.

АМЕРИЧКОМ МУНИЦИЈОМ ПО БЕЈРУТУ: У израелском нападу страдале 22 особе

tanjug

Udar koji je u četvrtak veče sravnio stambeni deo gusto naseljenog dela grada Basta bio je najsmrtonosniji napad na Bejrut od početka sukoba Izraela i Hezbolaha.

Meta napada bio je visoki pripadnik Hezbolaha Vafik Safa, šef jedinice za vezu odgovoran za rad sa libanskim bezbednosnim službama. Safa je preživeo napad, prenosi Rojters.

"Gardijan" je večeras pronašao ostatke municije za direktan napad JDAM proizvedene u SAD u ruševinama stambene zgrade.

Ovo oružje u gusto naseljenim područjima dovodi civile u ozbiljnu opasnost i nanosi trajnu štetu.

"Gardijan" podseća da je američko oružje bilo ključno za izraelski rat u Gazi i Libanu, te da je JDAM jedna od najtraženijih municija koju Izrael uzima od SAD.

SAD su se našle pod teškim kritikama zbog svoje kontinuirane vojne pomoći Izraelu, koja je prošle godine iznosila 17,9 milijardi dolara. U septembru je više desetina organizacija za zaštitu prava potpisalo zajedničko pismo američkom predsedniku Džou Bajdenu, pozivajući ga da obustavi transfer oružja Izraelu, navodeći upotrebu američke municije u napadima u Gazi na civile. Izrael se trenutno vodi u postupku pred međunarodnim sudom pravde koji je pokrenula Južna Afrika, koji optužuje Izrael da je počinio genocid u svom ratu protiv Gaze.

Više od 2.100 ljudi je ubijeno, a više od 10.212 ranjeno u Libanu otkako je Hezbolah ispalio rakete na Izrael 8. oktobra 2023. u znak solidarnosti sa Hamasovim napadom dan ranije. Većina je ubijena od 23. septembra ove godine, kada je Izrael najavio novu fazu u svom ratu sa Hezbolahom, koju je nazvao Operacija Severna strela.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako izabrati kvalitetan probiotik?