VIRUS PLAVOG JEZIKA RANIJE PRAVIO PROBLEME U SRBIJI, A SADA SE POJAVILO NOVO ŽARIŠTE: Prenose ga insekti, evo koji su simptomi

Novosti online

12. 10. 2024. u 18:14

VIRUS plavog jezika tipa 3 (BTV3) ponovo se širi, a pre nekoliko godina bio je prisutan i na tlu Srbije, a ovog puta žarište je u Grčkoj, a među ugroženima je i Italija.

ВИРУС ПЛАВОГ ЈЕЗИКА РАНИЈЕ ПРАВИО ПРОБЛЕМЕ У СРБИЈИ, А САДА СЕ ПОЈАВИЛО НОВО ЖАРИШТЕ: Преносе га инсекти, ево који су симптоми

Foto Shutterstock

Kako je u izvestila Svetska organizacija za zdravlje životinja (WOAH), a prenosi Rojters, pozivajući se na grčke vlasti, u severoistočnom delu zemlje došlo je do širenja ove bolesti na deset lokacija.

Grčka je inače zemlja koja je jedan od vodećih proizvođača ovaca i koza u Evropi, prva je u Evropskoj uniji, a s ovcama zauzima treće mesto, nakon Ujedinjenog Kraljevstva i Španije.

Ovce i koze imaju važnu ulogu u grčkoj poljoprivredi, posebno u ruralnim područjima, gde su ključne za proizvodnju mlečnih proizvoda, poput poznatog feta sira.

Pre nepune tri nedelje bolest se pojavila i u Italiji, a reč je bilo o soju BTV8 koji je otkriven kod 4.540 goveda, šest ovaca i jedne kamile, od kojih se većina nalazila na ostrvu Sardinija.

Stručnjaci ističu kako zaraza može biti smrtonosna za domaće preživare, uključujući i goveda. Novi soj bolesti, BTV3, kruži Evropom od kraja prošle godine, zbog čega su pokrenute kampanje vakcinacije u pogođenim zemljama, uključujući Francusku.

Uzrokuje simptome poput povišene telesne temperature, crvenila i oticanja sluznice nosa i usta, plavkastog jezika, otežanog disanja, letargije i slabosti. Životinje mogu da preterano luče sekrete, da imaju ranice u ustima, otečenost glave i vrata, a često se javlja i hromost zbog upale zglobova. Takođe dolazi do gubitka apetita i smanjenja mlečnosti.

(Informer)

BONUS VIDEO:

MEDVED NA AUTOPUTU: Pogledajte kako desetine vozača prati životinju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIJE LOŠE ZA STAROG MOMKA: Đoković otkrio ko mu je ukrao srce (FOTO)