VIJETNAM I KINA JAČAJU ODBRAMBENE I BEZBEDNOSNE ODNOSE: Premijer Li Ćiang u trodnevnoj poseti Hanoju

Jovana Švedić

12. 10. 2024. u 21:11

VIJETNAM i Kina sklopili su dogovor u subotu o poboljšanju saradnje u oblasti odbrane i bezbednosti, saopštila je vijetnamska vlada, uprkos njihovom višegodišnjem pomorskom sporu u Južnom kineskom moru.

ВИЈЕТНАМ И КИНА ЈАЧАЈУ ОДБРАМБЕНЕ И БЕЗБЕДНОСНЕ ОДНОСЕ: Премијер Ли Ћианг у тродневној посети Ханоју

Tanjug

Kina je najveći trgovinski partner Vijetnama i vitalni izvor uvoza za njegov proizvodni sektor.

Dve zemlje su se u subotu takođe složile da pojačaju ekonomske veze, a Kina se obavezala da će dalje otvoriti svoje tržište za vijetnamske poljoprivredne proizvode, dok će Vijetnam olakšati kineske investicije, dodaje se u saopštenju vlade.

Rečeno je da će dve zemlje dati prioritet saradnji u razvoju železničkih veza.

Saopštenje je usledilo nakon što se kineski premijer Li Ćiang sastao sa vijetnamskim predsednikom To Lamom u Hanoju kasno u subotu, kada je Li započeo svoju trodnevnu državnu posetu Vijetnamu.

Izvori su rekli Rojtersu u petak da se očekuje da Kina i Vijetnam potpišu nove sporazume, uključujući paktove za jačanje železničkih veza i poljoprivredne trgovine, tokom posete.

Očekuje se da će Li se kasnije u nedelju sastati sa vijetnamskim premijerom Fam Min Činom i prisustvovati poslovnom forumu u Hanoju.

Početkom ovog meseca, Vijetnam je protestovao Kini zbog, kako je rekao, napada na vijetnamski ribarski brod u spornim vodama Južnog kineskog mora u kojem je povređeno nekoliko ribara.

(Niki Azija)

BONUS VIDEO:

NAJDUŽI STAKLENI TOBOGAN NA SVETU: Pogledajte kako izgleda spuštanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MITROVIĆEVA MAJSTORIJA: Gol za pamćenje, zatresao mrežu Švajcaraca (VIDEO)