VIŠE OD 100 DRŽAVA ČLANICA UN POTPISALO PISMO PODRŠKE GUTEREŠU: SAD, Velika Britanija, Australija, Novi Zeland i Kanada nisu učestvovale

Tanjug

12. 10. 2024. u 23:47

VIŠE od 100 država članica UN uputilo je pismo podrške generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu nakon što ga je Izrael proglasio personom non grata.

ВИШЕ ОД 100 ДРЖАВА ЧЛАНИЦА УН ПОТПИСАЛО ПИСМО ПОДРШКЕ ГУТЕРЕШУ: САД, Велика Британија, Аустралија, Нови Зеланд и Канада нису учествовале

FOTO: Tanjug/AP

- Izražavamo duboku zabrinutost i osudu nedavne izjave ministra spoljnih poslova Izraela (Izraela Kaca) kojom je generalnog sekretara proglasio personom non grata. Takve akcije potkopavaju sposobnost Ujedinjenih nacija da sprovedu svoj mandat, koji uključuje posredovanje u sukobima i pružanje humanitarne podrške - navodi se u pismu zemalja članica, preneo je Gardijan.

Među zemljama koje nisu potpisale pismo su SAD, Velika Britanija, Australija, Novi Zeland i Kanada.

Kac je prezrivo odgovorio na pismo, napisavši na platformi Iks da je odluka o zabrani ulaska u zemlju portugalskog diplomate bila podstaknuta njegovim odbijanjem da osudi nedavni iranski raketni napad na Izrael zajedno sa 'njegovim antisemitskim i antiizraelskim ponašanjem', preneo je Tajms of Izrael.

On tvrdi da se skoro 90 odsto Izraelaca slaže sa njegovom odlukom i da "Gutereš može da nastavi da pokušava da prikuplja potpise podrške (sebi) od članica UN (ali) odluka neće biti promenjena".

Objavljujući svoju odluku prošle nedelje, Ministarstvo spoljnih poslova Izraela je navelo da je to reakcija na Guterešov odgovor na napad, "u kome je propustio da pomene Iran po imenu i nije nedvosmisleno osudio njegovu tešku agresiju".

Nakon zabrane, Gutereš je izjavio da "kao što je trebalo da bude očigledno juče u kontekstu osude koju sam izneo - ponovo oštro osuđujem jučerašnji masovni raketni napad Irana na Izrael".

BONUS VIDEO:

RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DŽAKA OPET PROVOCIRA: Odgurnuo golmana Srbije i izazvao zvižduke sa tribina  (VIDEO)