ULOGA VIKTORA BUTA U RATU U CRVENOM MORU: Lider Huta – Napali smo 193 broda, oborili 4 drona MQ-9 (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

13. 10. 2024. u 17:45 >> 18:31

LIDER jemenskog pokreta Ansar Allah, Abdul Malik al-Husi, podneo je izveštaj o borbenim aktivnostima svojih boraca tokom proteklih 12 meseci.

УЛОГА ВИКТОРА БУТА У РАТУ У ЦРВЕНОМ МОРУ: Лидер Хута – Напали смо 193 брода, оборили 4 дрона MQ-9 (ВИДЕО)

Foto printskrin /telegram RVvoenkor

Prema njegovim podacima, tokom tog perioda napadnuto je 193 broda.

Ciljevi povezani s Izraelom, SAD-om i njihovim saveznicima bili su meta više od hiljadu raketa i pomorskih i vazdušnih kamikaza dronova, koje su lansirali pripadnici ove grupacije. Međutim, sistemi naoružanja jemenskih boraca, podržanih Iranom, još uvek nisu na visoko razvijenom nivou, pa je većina napada bila neuspešna.

Poslednji incident s Huti borcima u Crvenom moru dogodio se preključe, kada su ispalili 11 protivbrodskih balističkih raketa i dva kamikaza drona na dva američka broda.

Zapadni mediji nastavljaju da sumnjaju u rusku umešanost u snabdevanje jemenskih Huti boraca. Agencija Reuters sugeriše da je grupaciji možda dostavljena protivbrodska raketa Oniks.

Američki list The Wall Street Journal tvrdi da je Viktor But, koga SAD zovu “baronom oružja”, uključen u rad s iranskim saveznicima, i da je sklopio ugovor o isporuci lakog naoružanja Huti borcima vrednog 10 miliona dolara.

Pored toga, Huti borci uspešno obaraju američke bespilotne letelice MQ-9 Reaper. U septembru su oborili jedanaestu letelicu ovog tipa u poslednjih godinu dana. To je bio četvrti MQ-9 Reaper dron uništen septrembra meseca.

Foto Tanjug/AP

Bespilotne letelice MQ-9, koje koštaju više od 30 miliona dolara po jedinici, prvenstveno se koriste za prikupljanje obaveštajnih podataka, ali imaju mogućnost izvođenja preciznih udara. Napredne bespilotne letelice mogu da rade više od 27 sati i da dostignu visinu od preko 25.000 stopa.

Foto: Printskrin/Jutjutb/US Military News

Sa početkom eskalacije u regionu, skupi dronovi su počeli često da padaju, nanevši veliku štetu ugledu i ogromne gubitke američkoj vojsci, koja nije u stanju da izbegne napade Huta. Ukupna šteta koju su Huti prouzrokovali obaranjem ovih dronova navodno prelazi 800,000,000 dolara.

SAD i Velika Britanija su od januara izvele stotine napada na područja pod kontrolom Hutija u Jemenu. Izrael je takođe izveo dva talasa napada na civilnu infrastrukturu u zapadnoj jemenskoj provinciji Al-Hodeida u julu i septembru.

Međutim, grupa je ostala nesputana, što je očigledno iz njihovih nedavnih napada.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NADAO SAM SE DA OVAJ DAN NIKAD NEĆE DOĆI: Federer poslao dirljivu poruku Nadalu (FOTO)