"ZAKUVALO" SE ZBOG PAPRENO SKUPE HRANE: Pobuna u francuskoj prekomorskoj teritoriji Martiniku

Skup život "zapalio" je francusku prekomorsku teritoriju Martinik.

ЗАКУВАЛО СЕ ЗБОГ ПАПРЕНО СКУПЕ ХРАНЕ: Побуна у француској прекоморској територији Мартинику

Foto: Goran Čvorović

Građani već nedeljama protestuju zbog neshvatljivo visokih cena za najosnovnije potrebe. Pale, ruše, pljačkaju, pucaju, postavljaju barikade.

Krajem prošle sedmice, u noći između četvrtka i petka, pobunjenici su zauzeli i aerodrom. Njih pedesetak žestoko se na pisti sukobilo sa snagama reda. Uplašeni putnici pobegli su bez kofera koji su ostali na trakama. Scene haosa obišle su svet. Pobunu je izazvala neproverena informacija da avionom iz Pariza stiže ispomoć žandarmima. Aerodrom u glavnom gradu For de Frans zbog toga je bio zatvoren, a letovi su se preusmeravali na obližnje Gvadalupe.

Tokom pomenute noći, zapaljeni su automobili, a pobunjeni narod je ispalio i hice na policiju. Bilo je dvoje poginulih na strani učesnika protesta, koji su u grupi vozili motore u suprotnom pravcu, i više povređenih. Noć pre toga, povrede je zadobilo 12 čuvara reda. Bolnice su u stanju pripravnosti, a škole su zatvorene. Pobunjenici se nisu obazirali na policijski čas koji je uveden od 21 sat do 5 ujutro.

- Mi smo ovde kod naše kuće – bila je nedvosmislena poruka preko TV-ekrana jednog mladog maskiranog autohtonog stanovnika ovog ostrva u Karpskom moru u arhipelagu Malih Antila.

Od početka septembra, nemiri zahvataju ovo ostrvo sa četiristo hiljada stanovnika. Pobunu predvodi pokret pod nazivom Okupljanje za zaštitu afro-karipskih naroda i resursa (RPPRAC). Zahtevtevaju usaglašavanje cena prehrambenih proizvoda s onima koje su istaknute u prestoničkim supermarketima. Ovde su četrdeset odsto skuplji. To se delom pravda skupim transportom, ali je jasno i da postoje monopoli.

"Protiv kriminalnog monopola", jedna je od parola koja ovih dana može da se vidi među učesnicima protesta. Predsednik skupštine Martinika Lusijan Salibe ističe da su neki proizvodi "60, 120 ili 180 odsto" skuplji nego u kontinentalnom delu Francuske. Pobunjena populacija traži dodatni napor od distributera i države, i ukidanje PDV za 54 grupe proizvoda.

Neredi su, uz glavni grad For de Frans, zahvatili više naselja na ostrvu. Uništeno je desetine firmi i prodavnica, zapaljeni su automobili, porazbijani izlozi. U sukobima s policijom odjekuju detonacije dimnih bombi, ali i pucnji. Poslednji put, Matiničani su se žestoko pobunili protiv restriktivnih mera uvedenih tokom pandemije korone.

Samoinicijativno su se organizovali i preko društvenih mreža gde se sada u realno vreme informišu o tome koji su putevi otvoreni za saobracaj, a koji su blokirani barikadama. Negde propuštaju samo one koji udu kod lekara, negde nikoga.

Posle višednevnih nereda, dva dana od uvođena policijskog časa, stanje se donekle smirilo početkom vikenda, ali miris pobune i dalje visi u vazduhu. Dovoljna je samo mala varnica, pa da sve opet bukne. Tenzije su maksimalne, a stanovnici ove daleke francuske tačke u Atlantiku, kao i komšije s Gvadalupea, traže da im sedam hiljada kilometara udaljena upravnička administrcija omogući dostojne cene proizvoda za osnovne životne potrebe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JEDNA OD TEMA DANA U RUSIJI: Ruski mediji o utakmici u Leskovcu i predsedniku Vučiću (FOTO)