ŽOZEP BORELJ PORUČIO: EU će odgovoriti na ruske napade na Ukrajinu povećanjem podrške

Novosti online

14. 10. 2024. u 12:19

VISOKI predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas u Luksemburgu, pre početka sastanka Saveta ministara EU za spoljne poslove, da će Evropska unija odgovoriti na pojačane napade Rusije na brodove sa ukrajinskim žitom i energetskom infrastrukturom, povećanjem pomoći Ukrajini.

ЖОЗЕП БОРЕЉ ПОРУЧИО: ЕУ ће одговорити на руске нападе на Украјину повећањем подршке

Foto: Tanjug/AP

- Danas ćemo razgovarati o Ukrajini i Bliskom istoku - u oba slučaja situacija se pogoršava. U Ukrajini se izvoz žitarica ponovo pretvara u problem. Rusija napada brodove - već imamo tri takva slučaja kada su brodove koji su prevozili žito napali Rusi. Moramo da ojačamo našu podršku, ovo je jedino moguće rešenje sa naše strane - rekao je Borelj novinarima, prenosi dopisnik Ukrinforma.

On je rekao da će ministri danas nastaviti raspravu o deblokadi isplate iz Evropskog mirovnog fonda i kako ojačati PVO u Ukrajini.

- Moramo da prekinemo ovaj krug - oni (Rusi) uništavaju, mi obnavljamo. Moramo izbegavati uništenje. Zima je skoro stigla, udari na električnu mrežu se nastavljaju, a rat se nastavlja. Ukrajinci pružaju otpor, ali im je potrebna veća podrška. O tome će danas razgovarati ministri spoljnih poslova. Saslušaćemo novog ministra spoljnih poslova Ukrajine i, nadam se, donećemo određene odluke kako bismo povećali našu podršku - rekao je visoki predstavnik EU.

On je podsetio da je prethodnog dana svih 27 zemalja EU, posle duge rasprave, usvojilo saopštenje u kome se osuđuju udari Izraelskih odbrambenih snaga na objekte Privremene misije Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL) i podsetio da je ova misija raspoređena u zemlji odlukom Saveta bezbednosti UN, ali ne na inicijativu generalnog sekretara ove organizacije.

Borelj je skrenuo pažnju na nastavak neprijateljstava u Gazi, gde se humanitarna situacija već pretvorila u katastrofu. 

U tom kontekstu, rekao je on, EU nastavlja da poziva na hitan prekid vatre u celom regionu Bliskog istoka kako bi se sprečilo da sukob preraste u rat punih razmera.
Visoki predstavnik EU je napomenuo da će, između ostalog, ministri razgovarati o situaciji u Venecueli i razvoju partnerstva EU i Maroka.

Danas je u Luksemburgu sastanak Saveta ministara spoljnih poslova EU, čija su glavna pitanja nastavak pomoći Ukrajini i situacija na Bliskom istoku. Kako se očekuje, ministar spoljnih poslova Ukrajine Andrij Sibiha uključiće se u diskusiju evropskih ministara o Ukrajini u onlajn formatu.

Među ostalim pitanjima o kojima će ministri razgovarati su razvoj događaja i izbornih procesa u Moldaviji i Gruziji, situacija u Azerbejdžanu, Jermeniji i Venecueli.

BONUS VIDEO: ZGRADE I VOZILA GORE: Pogledajte Belgorod nakon granatiranja

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠIPTARI IZVUKLI DEBLJI KRAJ: Luda tuča Albanaca i Rumuna na Kamp nou u Barseloni (VIDEO)