KINA UPOZORILA SAD: Ne šaljite pogrešne signale

Tanjug

14. 10. 2024. u 13:07

KINA je danas pozvala Sjedinjene Američke Države (SAD) da ne šalju pogrešne signale snagama koje se zalažu za "nezavisnost" kineskog regiona Tajvan.

КИНА УПОЗОРИЛА САД: Не шаљите погрешне сигнале

Foto: Free Images Pixabay

- Ukoliko SAD zaista brinu o miru i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu i prosperitetu regiona, treba da se pridržavaju principa jedne Kine i tri zajednička saopštenja Kine i SAD - rekla je portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning na konferenciji za novinare, komentarišući saopštenje američkog Stejt departmenta  o vežbama Kineske narodne oslobodilačke vojske "Zajednički mač-2024B" koje se odvijaju oko ostrva Tajvan, prenosi Kineski međunarodni radio.

Ona je upozorila da bi SAD trebalo da deluju u skladu sa obavezama svojih lidera da ne podržavaju tzv. "nezavisnost" Tajvana, da prestanu da naoružavaju kineski region Tajvan i da ne šalju pogrešne signale separatističkim snagama "nezavisnosti" te kineske teritorije.

Portparolka kineskog Ministarstva je rekla da su "nezavisnost" kineskog regiona Tajvan i mir u oblasti Tajvanskog moreuza neprekidno u sukobu i da će provokacije snaga "nezavisnosti" tog ostrva neizbežno naići na protivmere.

- Kina je uvek bila posvećena očuvanju mira i stabilnosti u regionu, što je očigledno regionalnim zemljama. Tajvan je deo Kine, a pitanje Tajvana je unutrašnja stvar Kine koja ne trpi strano mešanje - poručila je ona.

Istočna komanda Kineske narodne oslobodilačke vojske (KNOV) danas je organizovala vežbe "Zajednički mač 2024B"  u Tajvanskom moreuzu, u kojima učestvuju vojska, mornarica, vazduhoplovstvo i raketne jedinice, kao i severno, južno i istočno od ostrva Tajvan.

Kako se navodi u saopštenju, ove vežbe su "snažno sredstvo odvraćanja separatističkim aktivnostima elemenata koji podržavaju 'nezavisnost' Tajvana, legitimne su i neophodne mere za očuvanje nacionalnog suvereniteta i nacionalnog jedinstva".

BONUS VIDEO: RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TESTAMENT MARINKA ROKVIĆA: Otkriveno šta je pevač ostavio vanbračnom sinu