PARIZ REKAO ''NE'' KIJEVU: Francuska ne da rafale Ukrajini

Novosti online

15. 10. 2024. u 09:58

FRANCUSKI ministar odbrane Sebastijan Lekorn usprotivio se transferu polovnih borbenih aviona rafala Ukrajini.

ПАРИЗ РЕКАО НЕ КИЈЕВУ: Француска не да рафале Украјини

Foto: Printskrin

Prema izveštaju Le Mondea, na koji se poziva Aerotajm, najbliži saradnici predsednika Francuske Emanuela Makrona razmatrale su mogućnost slanja polovnih rafala Ukrajini, ali je taj predlog naišao na oštro protivljenje ministra odbrane.

Upravo zbog toga predsednik Makron je 6. juna 2024. godine najavio da će Francuska poslati borbene avione Miraž 2000-5 Ukrajini i obezbediti obuku za ukrajinske pilote.

Ovo nije prvi put da se u političkom vrhu Francuske razmatra ideja o slanju rafala Kijevu. Gotovo godinu dana pre ruske invazije, u martu 2021. godine, Makron je tokom posete predsedniku Volodimiru Zelenskom navodno razgovarao o mogućoj prodaji aviona rafala Ukrajini, smatrajući to jednim od svojih "glavnih prioriteta".

Rafal, koji igra ključnu ulogu u francuskoj odbrambenoj strategiji, u međuvremenu postaje veoma popularan avion i beleži povećanu potražnju na međunarodnom tržištu, što otežava proširenje francuske flote.

U 2020. godini, tadašnja ministarka odbrane Florens Parli postavila je cilj da broj rafal aviona u francuskim vazduhoplovnim snagama poraste sa 102 na 129 do 2025. godine. Međutim, nedavni komercijalni uspeh ovog lovca odložio je ostvarenje tog cilja.

Francuska flota aviona rafal smanjena je nakon dve prodaje: U januaru 2021. godine, Grčka je naručila 18 Rafal F3R aviona. Kako bi se ubrzala isporuka, 12 aviona je uzeto direktno iz inventara francuskih vazduhoplovnih snaga. U maju 2021. godine, Hrvatska je naručila 12 polovnih rafala kako bi modernizovala svoje vazduhoplovstvo.

Izveštaj parlamenta objavljen u novembru 2022. godine otkrio je da ograničeni broj dostupnih aviona stvara zabrinjavajući deficit u obuci. U 2023. godini, francuski piloti borbenih aviona očekivalo se da lete samo 147 sati, u poređenju sa 162 sata u 2022. godini, što je ispod NATO standarda, prema kojem piloti treba da lete najmanje 180 sati godišnje.

U januaru 2024. godine, francuska Agencija za nabavku odbrambene opreme (DGA) naručila je 42 rafala F4 borbena aviona kako bi se rešio jaz u kapacitetima nastao nakon nedavnih prodaja. Isporuka je zakazana za 2027. godinu, a očekuje se da će francuske vazdušne snage dostići prvobitni cilj od 130 rafala tek 2030. godine.

(Aero.rs)

BONUS VIDEO: KURSKA KLANICA: Ukrajinci se sakrili u kuću, a onda su Rusi udarili svom snagom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JEDNA OD TEMA DANA U RUSIJI: Ruski mediji o utakmici u Leskovcu i predsedniku Vučiću (FOTO)