KLJUČNI KONTAKT MULTIMILIJARDERA ILONA MASKA IZA REŠETAKA: Pokrenuta istraga o korupciji softver kompanije Sođei

Tanjug

16. 10. 2024. u 16:13

ISTRAGOM o korupciji u vezi sa rimskom softver kompanijom Sođei i njenom povezanošću sa ministarstvima odbrane i unutrašnjih poslova obuhvaćeno je 18 pojedinaca i 14 kompanija, među kojima je i ključni kontakt u Italiji multimilijardera Ilona Maska, prenose danas italijanski mediji.

КЉУЧНИ КОНТАКТ МУЛТИМИЛИЈАРДЕРА ИЛОНА МАСКА ИЗА РЕШЕТАКА: Покренута истрага о корупцији софтвер компаније Сођеи

Foto: EPA

Istražitelji italijanske Finansijske policije su juče pretresli kuće i poslovni prostor osumnjičenih i prikupili sve raspoložive dokumente i podatke u vezi ovog slučaja, prenosi tv RAI.

Među osumnjičenima je i Andrea Stropa, ključni kontakt Ilona Maska u Italiji, koji je optužen za saučesništvo u korupciji zbog toga što je primio interni dokument ministarstva spoljnih poslova od jednog oficira mornarice.

Pretresena je i kuća Strope odakle su zaplenjeni uređaji i mobilni telefoni koje će policija analizirati.

Istraga protiv Strope je povezana sa ugovorom za satelitski sistem Starlink koji je razvio Mask.

Stropa je optužen da je primio poverljive informacije o toj operaciji.

Poverljivi dokument iz ministarstva vezan je za procenu projekta prvenstveno u vojne svrhe, kao i satelitskih tehnologija američke kompanije Spejs Iks.

Zvaničnik mornarice je zauzvat dobio od Strope obećanje o nameštanju određenih ugovora. Iz ministarstva spoljnih poslova su objasnili da je zapravo reč o internom, a ne poverljivom dokumentu, kao i da je u njemu naveden broj ambasada i konzulata koje bi bile povezane na satelitski sistem ako bi procedura bila realizovana.

Pod istragom je i uhapšeni generalni direktor firme Sođei, Paolino Jorio, koji je priznao da je primio oko 100.000 evra u gotovini od preduzetnika Masima Rosija, direktora u firmi Italver, a kome je određen kućni pritvor tokom istrage.

Jorio, koji je uhapšen dok je primao mito, juče je dao iskaz rimskom tužiocu Lorencu Del Đudičeu.

Italijanski ministar privrede Đankarlo Đorđeti rekao je na pres konferenciji povodom hapšenja Jorija da će pravosuđe uraditi svoj posao u ovom slučaju.

BONUS VIDEO:

RIM PROSLAVIO ROĐENDAN: Večni grad slavi 2777. rođendan sa zadivljujućim laticama cveća

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

STRATEGIJA USPEHA KONORA MEKGREGORA: Irac podigao uzbuđenje na viši nivo uz najpopularnije igre na sreću