IRANSKI SU-35 SPREMAN ZA BORBU? Iranski novinar - Piloti obučeni u Rusiji za sukob vratili se u Teheran (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

16. 10. 2024. u 21:30

STRANI izveštaji na internetu tvrde da su Iran i posebno iransko vazduhoplovstvo značajno ojačani uz pomoć Rusije. Do 48 iranskih pilota borbenih aviona Su-35 završilo je obuku “na vreme”.

ИРАНСКИ СУ-35 СПРЕМАН ЗА БОРБУ? Ирански новинар - Пилоти обучени у Русији за сукоб вратили се у Техеран (ВИДЕО)

Foto Rosoboronexport www.roe.ru

Naime, prema iranskom novinaru Hajalu Muazinu, između 40 i 48 iranskih pilota je nedavno završilo obuku na borbenom avionu Su-35.

Ovi avioni su poznati po svojoj ogromnoj manevarskoj sposobnosti u vazduhu, kao i po ubojitim borbenim sposobnostima. S obzirom na to i uzimajući u obzir da su iranski piloti spremni za letove na Bliskom istoku, vatrena moć teheranskog vazduhoplovstva se upravo umnožila.

IRANSKI SU-35 POTPUNO OPERATIVAN?

Počnimo stvari iz početka. Su-35, kao što smo ranije pomenuli, jedan je od najnaprednijih borbenih aviona u ruskom arsenalu. Sposoban je za obavljanje različitih misija, zbog čega su ga odabrale iranske vazduhoplovne snage. Može da presreće vazdušne ciljeve, kao i da udari neprijatelje na zemlji.

Obuka iranskih pilota u Rusiji, kao i prodaja Su-35 Teheranu, bila je svojvremeno glavna vest. Činjenica, ako ništa drugo, ukazuje na produbljivanje saradnje dveju država, što svakako zabrinjava zapadni blok zemalja.

Podsetimo, Su-35 je samo jedno od ruskog superoružja koje se isporučuje Iranu. Zemlja je kupila i dobila sisteme protivvazdušne odbrane S-400, a navodi se da je u razgovorima o kupovini drugih najsavremenijih ruskih sistema naoružanja.

Podrazumeva se da je završetak obuke iranskih pilota na platformi Su-35 još kritičniji zbog tekućih tenzija u regionu Bliskog istoka. Sa ovim lovcima na raspolaganju, Teheran će moći efikasnije da odgovori na mogući izraelski vazdušni napad.

Mnogi analitičari su od početka procenjivali da će lovci Su-35 funkcionisati uglavnom kao odbrambeni u rukama iranskog vazduhoplovstva. Oni će dopuniti kopnenu mrežu protivvazdušne odbrane zemlje protiv nadolazećih raketnih napada jevrejske države i njenih saveznika. U ovoj ulozi Su-35 je posebno efikasan, jer pokazuje ogromne sposobnosti u borbi vazduh-vazduh.

Na kraju, da naglasimo da je danas Su-35 ubedljivo najmoćniji borbeni avion u vazdušnom arsenalu iranskog ratnog vazduhoplovstva, iako tvrdnje da su piloti već zavrišili obuku zvuče malo verovatnim. Veća je verovatnoća da će ruski piloti upravljati iranskim lovcima.

Su-35 je dvomotorni, visoko manevarski lovac četvrte generacije koji je razvila ruska vazduhoplovna kompanija Suhoj. Reč je o naprednoj verziji lovca Su-27, i dizajniran je za misije nadmoći u vazduhu.

Su-35 ima naprednu avioniku, uključujući digitalni sistem za kontrolu leta i veoma sposoban radarski sistem. Takođe je opremljen naprednim sistemima naoružanja, uključujući rakete vazduh-vazduh i vazduh-zemlja.

Avion ima maksimalnu brzinu od 2,25 maha i borbeni domet do 1.600 nautičkih milja. Njegova visoka manevarska sposobnost, napredna avionika i moćni sistemi naoružanja čine ga strašnim borbenim avionom.

Su-35 je izvezen u nekoliko zemalja, uključujući Kinu, Indoneziju i Egipat. Videlo je borbe u Siriji, gde je korišćen za gađanje ciljeva na zemlji, kao i za učešće u okršaju vazduh-vazduh.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAKU PUKO FILM! Đoković postavio ultimatum teniskim vlastima - počeo rat kakav beli sport ne pamti!