AMERIKA ŠALJE NOVU OPREMU UKRAJINI: Evo šta je sve Bajden obećao Zelenskom u telefonskom razgovoru

Jovana Švedić

16. 10. 2024. u 19:36

PREDSEDNIK Sjedinjenih Američkih Država, Džozef Bajden, razgovarao je danas sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim o podršci SAD Ukrajini u njenoj odbrani od ruskih napada.

АМЕРИКА ШАЉЕ НОВУ ОПРЕМУ УКРАЈИНИ: Ево шта је све Бајден обећао Зеленском у телефонском разговору

Foto Tanjug/AP

Bajden obavestio je Zelenskog o njegovim naporima da poveća bezbednosnu pomoć Ukrajini tokom ostatka njegovog mandata tokom telefonskog poziva.

Bajden je najavio paket bezbednosne pomoći Ukrajini u vrednosti od 425 miliona dolara koji uključuje dodatne kapacitete protivvazdušne odbrane, municiju vazduh-zemlja, oklopna vozila i kritičnu municiju za zadovoljenje hitnih potreba Ukrajine.

U narednim mesecima, Sjedinjene Države će Ukrajini pružiti niz dodatnih mogućnosti, uključujući stotine protivvazdušnih presretača, desetine taktičkih sistema PVO, dodatne artiljerijske sisteme, značajne količine municije, stotine oklopnih transportera i borbenih vozila pešadije, kao i hiljade dodatnih oklopnih vozila, od kojih će sve pomoći u opremanju ukrajinskih oružanih snaga.

Zelenski je izvestio Bajdena o njegovom planu za pobedu nad Rusijom, a lideri su zadužili svoje timove da se uključe u dalje konsultacije o narednim koracima.

Oni su se obavezali da će intenzivirati planiranje bezbednosne pomoći zajedno sa međunarodnim partnerima kako bi osigurali da Ukrajina ima opremu koja joj je potrebna da pobedi.

Kao deo ovih napora, u novembru 2024. Bajden će biti domaćin virtuelnog sastanka na nivou lidera Ukrajinske kontakt grupe za odbranu, gde će zajedno sa Zelenskim i međunarodnim partnerima dogovarati o dodatnoj pomoći Ukrajini.

(whitehouse.gov)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GLOBALNI IZAZOVI: Prirodne katastrofe ne poznaju granice