PRVI PUT NA SVETU: Portret koji je naslikao humanoidni robot u novembru na aukciji (FOTO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

16. 10. 2024. u 23:10

UMETNIK robot Ai-Da, humanoid kojeg pokreće veštačka inteligencija, biće prvi čija će slika biti prodata na velikoj aukcijskoj kući, saopštili su organizatori. Delo, koje će u novembru biti na aukciji u londonskom Sotbiju, opisano je kao ukleti portret engleskog matematičara Alana Tjuringa, koji se smatra ocem modernog računarstva.

ПРВИ ПУТ НА СВЕТУ: Портрет који је насликао хуманоидни робот у новембру на аукцији (ФОТО)

Foto Tanjug/AP

Pod nazivom „AI Bog“, portret visok 2,2 metra mogao bi da se proda za između 100.000 i 150.000 funti.

Internet aukcija, koja uključuje niz digitalnih umetničkih formi, istražiće ukrštanje umetnosti i tehnologije, saopštio je Sotbi.

Ultrarealističan dizajn robota podseća na ženu sa velikim očima i smeđom perikom i jedan je od najnaprednijih na svetu. Pokreću ga algoritmi veštačke inteligencije, ima kamere u očima i bioničke ruke.

Ejdan Meler, vlasnik galerije i osnivač studija „Ai-Da Robot“, predvodio je tim koji ga je napravio sa stručnjacima za veštačku inteligenciju na univerzitetima Oksford i Birmingem u Engleskoj.

Meler je rekao da je matematičar i informatičar Tjuring, koji je stekao slavu kao razbijač šifri iz Drugog svetskog rata, izazvao zabrinutost u vezi sa upotrebom veštačke inteligencije 1950-ih.

„Čini se da prigušeni tonovi umetničkog dela i izlomljene konture lica sugerišu na probleme upravljanja veštačkom inteligencijom na koje je Tjuring upozoravao“, rekao je Meler.

„Radovi Ai-Da su eterični i proganjajući i postavljaju pitanja kuda će nas odvesti moć veštačke inteligencije i globalna trka da se iskoristi njena moć, dodao je on.

Godine 2022, Ai-Da je kreirao portrete umetnika koji su nastupali u Glastonberiju, uključujući Bili Ajliš, Dajanu Ros, Kendrika Lamara i Pola Makartnija.

Licitacija će trajati od 31. oktobra do 7. novembra.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NE MOŽE DA DOĐE SEBI! Endi Rodik u šoku zbog onog što je Novak Đoković rekao