JERMAK O NUKLEARNOM ORUŽJU: Rusko zauzimanje Zaporožja ukazuje na militarizaciju nuklearne energije

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

18. 10. 2024. u 00:35

ŠEF kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak danas je pozvao na povećanje napora za očuvanje nuklearne bezbednosti, upozorivši da zauzimanje nuklearne elektrane u Zaporožju ukazuje na rusku "militarizaciju nuklearne energije velikih razmera".

ЈЕРМАК О НУКЛЕАРНОМ ОРУЖЈУ: Руско заузимање Запорожја указује на милитаризацију нуклеарне енергије

Foto Tanjug/AP

-Zauzimanje nuklearne elektrane u Zaporožju postalo je kršenje međunarodnog prava i normi nuklearne bezbednosti bez presedana, rekao je Jermak na predsedničkoj veb stranici nakon obraćanja onlajn na sastanku u Francuskoj o nuklearnoj bezbednosti.

On je dodao da je ta elektrana pretvorena u vojnu bazu, a da osoblje radi pod stalnim pritiscima i pretnjama, prenosi Rojters.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan Noel Baro, koji je bio domaćin sastanka, rekao je da su razgovori važni za rešavanje kontinuiranih bezbednosnih rizika u elektrani, koju čini šest reaktora.

-Postoji rizik i to je razlog zašto smo sa Ukrajincima želeli da sazovemo ovu konferenciju u Parizu, kako bismo razgovarali o situaciji u pogledu nuklearne bezbednosti danas u Ukrajini, rekao je on za televiziju LCI.

Francuska je, kako je rekao, podržala akcije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), kako bi se "razgovaralo o uslovima pod kojima ova elektrana može ponovo da se otvori u vreme mira, jer će to biti ključno za rekonstrukciju Ukrajine“.

Foto: Profimedia

Jermak je rekao da je 70 zemalja i međunarodnih organizacija prisustvovalo sastanku, jednom od nekoliko skupova nakon junskog "svetskog samita mira“ koji je organizovala Švajcarska radi razmatranja tačaka mirovnog plana ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, koji je prvi put predložen krajem 2022. godine.

Govoreći odvojeno na televiziji, Jermak je rekao da Ukrajina želi da održi sastanke o svim tačkama predsednikovog plana do kraja oktobra kako bi se izradio plan implementacije.

Zelenski, koji je danas predstavio svoj "plan pobede" EU i NATO-u, želi da održi drugi samit sa Rusijom u prisustvu do kraja godine, dok je Moskva saopštila da ruski zvaničnici neće učestvovati.

Rusija i Ukrajina se redovno međusobno optužuju za napade na nuklearku Zaporožje, dok je IAEA postavila posmatrače u elektranu i pozvala obe strane da pokažu uzdržanost.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ČETVORICA SRBA PROGLAŠENA ZA NEPRIJATELJE UKRAJINE! Tri fudbalska reprezentativca i trener uradili ovo - i našli se na crnoj listi