RUTE NAJAVIO: NATO će nastaviti da jača prisustvo u blizini granica Rusije

Novosti online

18. 10. 2024. u 13:42

NATO će nastaviti da jača svoje prisustvo na istočnom krilu u blizini granica Rusije, pojačava PVO sisteme, artiljeriju, lovce pete generacije, izjavio je na kraju sednice ministara odbrane bloka generalni sekretar Mark Rute.

РУТЕ НАЈАВИО: НАТО ће наставити да јача присуство у близини граница Русије

Foto: Profimedia

- Razgovarali smo o jačanju naše kolektivne odbrane i obuzdavanju. Takođe, nedavno smo značajno pojačali naše prisustvo na vojnom krilu i ojačali našu vazdušnu patrolu. Saveznici obezbeđuju (dodatne) PVO i artiljerijske sisteme, moderne avione uglavnom pete generacije G-35 - istakao je Rute.

On je takođe naglasio da se vežbe nuklearnih snaga NATO-a održavaju daleko od ruskih granica i da su, navodno, usmerene na održanje mira.

- U ponedeljak su počele godišnje nuklearne vežbe NATO „Steadfast noon“, u kojima učestvuje 60 aviona. Ove redovne vežbe održavaju se daleko od ruskih granica, bez upotrebe borbenog naoružanja. Glavni cilj nuklearnih snaga Alijanse je održanje mira - poručio je Rute.

Prema njegovim rečima, na osnovu rezultata sednice u Briselu 17-18. oktobra, ministri odbrane NATO-apokrenuli su inicijativu za razvoj standardizacije u cilju bolje kompatibilnosti zemalja Alijanse.

On je naglasio da to treba da pojeftini i učini bezbednijom proizvodnju opreme i naoružanja.

Nuklearne vežbe zemalja Alijanse „Steadfast noon“ počele su 14. oktobra. Vežbe se održavaju u Velikoj Britaniji, Severnom moru, Belgiji i Holandiji.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov ocenio je da vojne vežbe nuklearnih snaga NATO-a u trenutnim uslovima pravog rata u Ukrajini dovode do eskalacije tenzija.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BILI SU IMUĆNI, PA OSTALI BEZ SVEGA: Ko su roditelji Jelene Đoković?