"STAJAĆEMO RAME UZ RAME SA UKRAJINOM": Oglasio se Šolc uoči sastanka sa Bajdenom

Tanjug

18. 10. 2024. u 14:48

PODRŽAVAMO Ukrajinu najsnažnije što možemo i istovremeno se staramo da NATO ne postane strana u ratu, kako se ovaj rat ne bi pretvorio u još veću katastrofu, izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc obraćajući se novinarima uoči razgovora iza zatvorenih vrata u Berlinu sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom.

СТАЈАЋЕМО РАМЕ УЗ РАМЕ СА УКРАЈИНОМ: Огласио се Шолц уочи састанка са Бајденом

Foto: Tanjug/ AP

- Stajaćemo rame uz rame sa Ukrajinom koliko god bude potrebno - istakao je on, preneo je Dojče vele.

Prema njegovim rečima, Putin se preračunao.

- Zajedno smo posvećeni snažnom NATO-u koji brani svaki kvadratni centimetar teritorije alijanse. Svaka članica naše alijanse može da se osloni na njega - kazao je Šolc.

On je rekao da je ruska invazija na Ukrajinu "uzdrmala evropski bezbednosni poredak do temelja".

Šolc je dodao da je Nemačka posvećena "suverenitetu i integritetu Ukrajine" i da će stajati na strani Kijeva "koliko god bude potrebno".

- Zahvaljujući vašem rukovodstvu Putinovi planovi su propali - rekao je Šolc obraćajući se Bajdenu.

Predsednik SAD pozvao je saveznike Ukrajine da ostanu odlučni i podrže Kijev koji ulazi u tešku zimu, preneo je Rojters.

Bajden je pozdravio činjenicu da Nemačka podiže svoju potrošnju za odbranu do cilja NATO-a od dva odsto bruto domaćeg proizvoda.  

- Nemačka i SAD su dve zemlje koje u najvećoj meri podržavaju Ukrajinu kao nezavisnu naciju. Molim vas, nastavite tako - poručio je Bajden.

Bajden je pozdravio napore Šolca što je suštinski preokrenuo nemački dugogodišnji princip da ne šalje ili ne prodaje oružje konfliktnim područjima kao odgovor na napad Rusije na Ukrajinu u februaru 2022.

- Od invazije na Ukrajinu, pokazali ste vođstvo i mudrost da prepoznate da je ovaj rat značio prekretnicu u evropskoj istoriji i odlučili ste da delujete - istakao je Bajden.

On je obećao da će SAD, Nemačka i ostatak Evrope nastaviti da podstiču napore za podršku ukrajinskoj vojsci i infrastrukturi, kao i da će pomoći Kijevu da se oporavi deblokadom ruskih zamrznutih sredstava.

- Znam da je cena visoka. Ali nemojte pogrešiti: ona bledi u poređenju sa cenom života u svetu gde diktatori jednostavno mogu da uzmu šta žele - rekao je Bajden.

On je naglasio da stabilnost u Evropi i širom sveta zavisi od "čvrstih američko-nemačkih odnosa".

Bajden se nalazi u poseti Berlinu, tokom koje se sastao i sa nemačkim predsednikom Frank-Valterom Štajnmajerom.

Kasnije će britanski premijer Kir Starmer i predsednik Francuske Emanuel Makron doputovati u Berlin da bi im se pridružili u razgovorima koji su uglavnom fokusirani na to kako da se okončaju borbe u Ukrajini dok ruske snage napreduju na istoku i nazire se sumorna zima tokom koje će biti uvedene restrikcije električne energije, navodi Rojters.

BONUS VIDEO: RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ONI SU OTROVANI: Otac Saleta i Dejana Matića prvi put govorio o tome kako su izgubili vid