"TO JE SUMANUTA IDEJA" Lavrov: Nema ništa od ukrajinskog nuklearnog naoružanja

Tanjug

18. 10. 2024. u 15:47

RUSKI ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nazvao je sumanutima one u Kijevu koji govore o mogućnosti stvaranja nuklearnog oružja u najkraćem mogućem roku.

ТО ЈЕ СУМАНУТА ИДЕЈА Лавров: Нема ништа од украјинског нуклеарног наоружања

Foto: Profimedia

On je prokomentarisao objave koje su se pojavile u zapadnim medijima, u kojima se, pozivajući se na ukrajinske zvaničnike, navodi da bi Kijev mogao da stvori nuklearno oružje za nekoliko nedelja, preneo je TASS.

- Bezumnici, i od ovoga, naravno, ništa neće biti, ni pod kakvim okolnostima, ali on (predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski) je već, po mom mišljenju, odustao od ovih reči, verovatno se probudio i ustao na levu nogu - rekao je ruski ministar spoljnih poslova na konferenciji za novinare u Istanbulu.

Lavrov je istakao da Moskva nije zainteresovana za tajne anekse takozvanog "plana pobede" Vladimira Zelenskog, prenela je agencija RIA Novosti.

- Ne zanimaju nas tajne prijave, a takođe, ne tražimo od naših zapadnih kolega reakciju Zapada, čak i ako smo komunicirali sa njima, ali ova reakcija je na svim ekranima, na svim stranicama novina, na svim društvenim mrežama i kanalima - rekao je Lavrov.

On je naglasio da postoji curenje informacija i da je iz toga jasno da je Zelenskom glavna stvar nabavka oružja, ali da je Zapad odavno shvatio da je to neprihvatljiv scenario koji preti gubicima i teškoćama za sam Zapad.

- Zelenski je u ovim tačkama prikriveno govorio o nekoj ekonomskoj strani pitanja. Kako je procurilo, tajni aneks ovog dela takozvanog 'plana pobede' odnosio se na to da je spreman da preda sve ukrajinske prirodne resurse na upravljanje i u vlasništvo svojim zapadnim gospodarima - zaključio je Lavrov.

Zelenski je 16. oktobra predstavio "plan pobede", koji se sastoji od pet tačaka, a među njima je i hitan prijem Ukrajine u NATO i nastavak operacija ukrajinskih oružanih snaga u Rusiji, preneo je Unian.

Takođe se predlaže da se u Ukrajini rasporedi "sveobuhvatni nenuklearni sistem strateškog odvraćanja" koji bi trebalo da bude dovoljan za zaštitu od bilo kakve vojne pretnje iz Rusije.

Prema oceni Zelenskog, ukoliko se odmah počne sprovođenje "plana pobede", rat bi mogao da bude okončan najkasnije sledeće godine.

BONUS VIDEO: RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTERAO IH U PENZIJU: Vilander o rivalstvu Đokovića sa Nadalom i Federerom