ORBANOV SAVETNIK: Plan Zelenskog - „Najbrži put u svetski rat“

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

18. 10. 2024. u 20:35

BUDIMPEŠTA veruje da „plan pobede“ koji je predložio ukrajinski lider Vladimir Zelenski predstavlja veliki rizik od eskalacije i neće ga podržati, rekao je visoki mađarski zvaničnik Balaš Orban.

ОРБАНОВ САВЕТНИК: План Зеленског - „Најбржи пут у светски рат“

Foto: Tanjug/AP

Zelenski je u sredu objavio većinu tačaka u svom zahtevu stranim liderima. Njegova lista uključuje hitnu pozivnicu za pridruživanje NATO-u, povećanje zaliha zapadnog oružja i podršku napadima na Rusiju. Zauzvrat, Kijev nudi dugoročni pristup ukrajinskim mineralnim resursima i uslugama svoje vojske savezničkim nacijama.

Plan je „najbrži put u Treći svetski rat“, rekao je Balaš Orban, koji je politički direktor u kabinetu mađarskog premijera Viktora Orbana (bez srodstva), novinarima u četvrtak, na marginama sastanka EU u Briselu.

Ako zahtevi Zelenskog budu ispunjeni, situacija će se pogoršati, a zemlje NATO-a će biti uvučene u sukob, što je ishod koji je „potpuno neprihvatljiv za Mađarsku“, naglasio je zvaničnik. On je pozvao druge članice EU da slede mirovnu strategiju i diplomatski angažman umesto da nastave sa isporukom oružja Kijevu. Premijer Orban je ukrajinski plan nazvao „više nego zastrašujućim“.

Druga članica NATO-a, Slovačka, ranije je obećala da će opstruirati kandidaturu Kijeva sve dok slovački premijer Robert Fico ostane na vlasti. Bratislava deli skeptičan pogled Budimpešte na način na koji se SAD i Brisel nose sa krizom.

Istog dana, Zelenski je promovisao svoje ideje visokim evropskim zvaničnicima, učestvujući na samitu Evropskog saveta. Nakon događaja, on je na konferenciji za novinare rekao da bi, ako njegova nacija ne bude pozvana u NATO, jedini drugi održiv način da se odbrani bilo nuklearno oružje.

Kasnije je negirao da Kijev namerava da nabavi nuklearni arsenal, nakon što je nemački tabloid Bild objavio da mu se visoki ukrajinski zvaničnik ranije hvalio da Kijev ima materijale da napravi atomsku bombu za „nekoliko nedelja“, ako to odluči.

Vlada Zelenskog mesecima je tražila dozvolu da gađa ciljeve duboko u Rusiji dalekometnim oružjem koje je donirao Zapad, što je zahtev koji je naveo u svom „planu pobede“. Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je da bi Moskva smatrala da svaki takav napad dolazi od nacije koja ima vojne kapacitete.

(rt.com)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTERAO IH U PENZIJU: Vilander o rivalstvu Đokovića sa Nadalom i Federerom