ODBRANA: Salvini branio interese Italije

Tanjug

18. 10. 2024. u 21:05

ZAMENIK italijanskog premijera Mateo Salvini branio je interese te zemlje i trebalo bi da bude oslobođen optužbi za otmicu broda punog migranata, koji su držani na moru skoro tri nedelje 2019. godine, saopštio je danas njegova advokatica Đulija Bonđorno.

ОДБРАНА: Салвини бранио интересе Италије

Foto: EPA

Ona je u svom završnom obraćanju pred sudom rekla da brod sa migrantima nije imao pravo na pristajanje i da su migranti mogli da budu odvedeni negde drugde, da je španska humanitarna organizacija "Open Arms", koja je organizovala njihovo spašavanje, zaista bila zabrinuta za njihovu dobrobit.

- U avgustu 2019. ministar Salvini je vodio bitku, ali svakako ne protiv migranata koji su bili zbrinuti i zaštićeni - rekla je Bonđorno pred sudom.

Ona je dodala da se Salvini borio da zaštiti preopterećenu italijansku obalsku stražu, prenosi Rojters. Tužioci su zatražili šestogodišnju zatvorsku kaznu za Salvinija, koji je na čelu stranke Liga, navodi agencija. Tužilaštvo u Palermu je optužio Salvinija za otmicu, jer je 2019. godine, kao ministar unutrašnjih poslova, sprečio da 147 migranata stupi na tlo italijanskog ostrva Lampeduze.

Izbeglice su ostale zarobljene na moru, sve dok tužilac nije naredio zaplenu broda i evakuaciju ljudi koji su se na njemu nalazili. Salvini je poručio da je "ponosan što je radio na zaštiti zemlje, poštovanju zakona, buđenju Evrope i spasavanju života”. Prema italijanskim zakonima optuženi imaju pravo na dve žalbe na presudu, što znači da bi sudski proces mogao da potraje godinama, prenosi Rojters.

Još nije određen datum izricanja presude, navodi agencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ONI SU OTROVANI: Otac Saleta i Dejana Matića prvi put govorio o tome kako su izgubili vid