NIKADA NEIZVESNIJA TRKA ZA PREDSEDNIKA SAD: Smanjuje se tesna prednost Kamale Haris u odnosu na Donalda Trampa

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

18. 10. 2024. u 22:10

TESNA prednost potpredsednice SAD Kamale Haris u odnosu na bivšeg predsednika Donalda Trampa se smanjuje, a nova nacionalna anketa pokazuje da se predsednička trka 2024. zaoštrava samo nekoliko nedelja uoči izbora.

НИКАДА НЕИЗВЕСНИЈА ТРКА ЗА ПРЕДСЕДНИКА САД: Смањује се тесна предност Камале Харис у односу на Доналда Трампа

Foto: AP Photo

Nedavno istraživanje koledža Emerson sa 1.000 verovatnih glasača pokazuje da je Haris imala prednost u odnosu na Trampa za samo jedan procentni poen, pri čemu je 49 odsto ispitanih izjavilo da podržava Kamalu Haris, a 48 odsto da podržava Donalda Trampa, preneo je Njuzvik.

Kako je navedeno, anketa ima marginu greške od tri procentna poena.

Izvršni direktor istraživanja koledža Emerson Spenser Kimbal je rekao da, iako je razlika između kandidata stabilna od početka septembra, sa blagom prednsti koju je imala Haris, "to je u ovom trenutku manje od Bajdenovog vođstva od četiri poena u Emersonovim nacionalnim anketama 2020. godine".

Anketa je takođe otkrila jasnu rodnu podelu, uz to da Tramp vodi među muškarcima, sa 56 odsto njih koji ga podržavaju, u poređenju sa 42 odsto muškaraca koji podržavaju Kamalu Haris.

U isto vreme, 55 odsto žena podržava Haris, dok 41 odsto kaže da podržava Trampa.

Prema istraživanju, raspoloženje birača je takođe duboko polarizovano.

Među onima koji su se već odlučili kako će da glasaju, 80 odsto njih je reklo da je odlučilo za koga će glasati pre više od mesec dana.

Još je neodlučno tri odsto birača, a iako je to mali procenat, to bi ipak moglo da promeni ishod izbora, posebno u ovako tesnoj trci.

Kimbal je naveo da je ovaj sve manji jaz posebno zabrinjavajući za Kamalu Haris, s obzirom na to kako su prošli prethodni izbori.

Kako je Kimbal istakao, Džo Bajden je imao veće vođstvo u odnosu na Trampa u ovoj fazi na izborima 2020. godine, a slično tome, Hilari Klinton je imala značajnu prednost u odnosu na Trampa 2016. godine, pre nego što se Tramp dramatično vratio u poslednjim nedeljama pre izbora.

Prognoza Nejta Silvera je juče potvrdila da se zamah podrške glasača pomera ka Trampu, uz napomenu da su njegove šanse za pobedu najveće od avgusta, naročito u ključnim državama kao što su Viskonsin, Mičigen i Pensilvanija.

Najnovije Silverove projekcije pokazuju da Tramp ima blagu prednost na Elektorskom/izbornom kolegijumu, sa 50,2 odsto šansi za pobedu, u poređenju sa Harisovim koja ima 49,5 odsto šanse za pobedu, uprkos tome što Haris ima 75 odsto šansi da pobedi na izborima.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ČETVORICA SRBA PROGLAŠENA ZA NEPRIJATELJE UKRAJINE! Tri fudbalska reprezentativca i trener uradili ovo - i našli se na crnoj listi