SUD U RIMU NALOŽIO: Migranti poslati u Albanijuda se vrate u Italiju

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

18. 10. 2024. u 23:45

SUD u Rimu naložio je da se grupa migranata koje je Italija prebacila u prihvatne centre u Albaniji vrati natrag u Italiju, a italijanska vlada je, uprkos tome, najavila da će nastaviti sa svojim spornim planom za preusmeravanje tražilaca azila u inostranstvo, i žaliti se na ovu sudsku odluku.

СУД У РИМУ НАЛОЖИО: Мигранти послати у Албанијуда се врате у Италију

Foto Arhiva

Sud u Rimu je potencijalno zadao veliki udarac projektu premijerke Đorđe Meloni da u Albaniji budu smeštani migranati koji su pokupljeni na moru van teritorije EU, koji je imao za cilj da odvrati migrante od pomorskog prelaza u Italiju, piše Rojters.

Meloni je za ponedeljak sazvala sednicu vlade, na kojoj će se doneti odluka o odgovoru na donetu presudu, preneo je Rojters.

Sud je presudio da se 12 migranata iz novog albanskog objekta u Đaderu mora vratiti u Italiju jer se njihove zemlje porekla - Egipat i Bangladeš, ne mogu smatrati bezbednim.

Obraćajući se novinarima tokom putovanja u Liban, Meloni je odluku suda nazvala "predrasudama", i rekla da je na njenoj vladi da odredi koje su zemlje bezbedne, a koje nisu, sugerišući da će izraditi nova pravila za rešavanje pitanja smeštaja migranata.

-Možda vlada treba bolje da razjasni šta je “bezbedna zemlja”, rekla je Meloni.

Ona je dodala da je uverena da će odluka suda biti poništena, kao i da će, ako bude potrebno, Vlada podneti žalbu Vrhovnom sudu.

Samo migranti koji dolaze iz 22 države koje je Italija klasifikovala kao bezbedne mogu biti poslati u Albaniju, a Egipat i Bangladeš su među njima.

U nedavnoj presudi Evropskog suda pravde (ECJ) o pitanju migranata, na koju se pozvao sud u Rimu, navodi se da zemlja van EU ne može biti proglašena sigurnom, osim ako se cela njena teritorija ne smatra slobodnom od opasnosit

Predsednica suda Lusijana Sanđovani je prilikom objavljivanja odluke dodala da migranti imaju "pravo da budu dovedeni u Italiju", kao i da pritvori nisu predviđeni u primeni principa obavezujućih za nacionalne sudove, koji su izneti u nedavnoj presudi Evropskog suda pravde.

Migranti će u subotu biti prevezeni brodom u Italiju, rekao je italijanski zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BILI SU IMUĆNI, PA OSTALI BEZ SVEGA: Ko su roditelji Jelene Đoković?