RUSKI TENK PREŽIVEO POGOTKE 4 PROTIVOKLOPNE RAKETE: Da li je T-90M zaista najbolji tenk ili i on gubi reputaciju (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

19. 10. 2024. u 19:40

U JEDNOJ reportaži ruske agencije TASS, komandir tenkovskog voda sa pozivnim imenon Čiž, tvrdio je da je tenk T-90M Proriv izdržao višestruke pogotke protivtenkovskih vođenih raketa (ATGM).

РУСКИ ТЕНК ПРЕЖИВЕО ПОГОТКЕ 4 ПРОТИВОКЛОПНЕ РАКЕТЕ: Да ли је Т-90М заиста најбољи тенк или и он губи репутацију (ВИДЕО)

Foto printskrin 68.oebr VSU

Prema Čižu, T-90M je gađan sa četiri protivtenkovske rakete, ali su vozilo i posada uzbegli uništenje. Glavni borbeni tenk je u potpunosti izdržao udare. Čiž je dodao da su tenk i njegova posada, uprkos tome što su pretrpeli izvesnu štetu, uspeli da se vrate u borbu.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je posada tenkova uspešno uništila grupu ukrajinskih vojnika koji su ometali ruske jurišne jedinice u pravcu Avdijevke. Ministarstvo je detaljno navelo da je posada T-90M po dolasku na pripremljenu vatrenu poziciju efikasno gađala neprijatelja visokoekplozivnim fragmentacionim granatama kalibra 125 mm.

Izvedeni taktički manevar im je omogućio da ostanu neotkriveni od strane ukrajinskog vazdušnog izviđanja i tako izbegnu kontrabaterijsku vatru. Ovim su dokazali operativne prednosti metoda vatre sa skrivenih pozicija, bez direktnog uvida na cilj.

T-90M – NAJBOLjI TENK NA SVETU?

Ovo nije prvi put da Kremlj hvali sposobnosti T-90M. U junu ove godine, ruski predsednik Vladimir Putin ga je proglasio za najbolji glavni borbeni tenk na svetu. Pri tome, izjavu je obogatio anegdotama o otpornosti T-90M u borbi.

Primera radi, naveo je slučaj kada je tenk T-90 preživeo detonaciju bombe pored puta, navodeći da je jedan član posade zadobio povrede ali ne od eksplozije, već od trzaja vozila. Sam tenk je ostao netaknut.

T-90M se odlikuje naprednim čeonim oklopom, koji kombinuje metal, keramiku i kompozitne materijale i nudi zaštitu ekvivalentnu čelinoj ploči debljine 910 mm. Pored toga, najnovije verzije T-90M su navodno opremljene sistemom aktivne zaštite Arena (KAZ Arena M) konstruktora Valerija Kašina, dizajniranom da presretne pretnje poput bespilotnih letelica. Istina, postavljanje Arene M na T-90M nije potvrđeno na terenu.

Posada tenkova je takođe preduzela mere da ojača svoju odbranu. Gornja površina T-90M je oklopljena blokovima eksplozivnog reaktivnog oklopa (ERA). Ovaj sistem ometa bojeve glave sa oblikovanim, kumulativnim punjenjem, posebno u slučaju napada iz vazduha.

Osim toga, Rusi su odavno počeli da koriste prvo improvizovane krovne ekrane u vidu rešetki ili kaveza za zaštitu od napada iz gornje sfere, a sada su usvojili i poboljšane ekrane ojačane ERA pločama, što svakako povećava zaštitu.

Najnovije varijante T-90M imaju sveobuhvatnu odbrambenu konstrukciju. To je krovni ekran sa slojem ERA i dodatnim štitom, koji čini troslojnu zaštitu.

KAKO SE T-90M POKAZAO U UKRAJINI

T-90M je tokom sukoba u Ukrajini donekle počeo da gubi na svojoj reputacii najboljeg tenka na svetu.

Prema zapadnom vebsajtu za vojne analize Oriks (podružnice Belingketa britanskih službi), do sada je u sukobu u Ukrajini uništeno, oštećeno, napušteno ili zarobljeno više od 150 tenkova T-90. Možda ova cifra izgleda preterana, ali je činjenica da su Rusi svakako izgubili izvestan broj ovih borbenih vozila.

Iako nije najelitniji ruski tenk, T-90M je u svakom slučaju najnapredniji model koji trenutno aktivno učestvuje u operacijama na frontu. Naime, titulu najnaprednijeg ruskog tenka nosi T-14 Armata. No, ovaj model je do sada navodno proizveden u samo nekoliko desetina primeraka i nakon faze testiranja povučen je sa fronta.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Predstavljen 1992, T-90 je prošao kroz nekoliko nadogradnji, pri čemu je četvrta iteracija, T-90M, ušla u upotrebu 2019. godine. Vojni istoričar, publicista i stručnjak za naoružanje, Martin J Dougherty, primetio je da T-90 u suštini kombinuje pouzdanu šasiju T-72 sa naprednim sistemima kupole T-80.

Najnovija varijanta T-90M uključuje velika poboljšanja kao što su nova kupola, tenkovski top D-81TM (2A46) kalibra 125 mm i snažniji motor.

Do početka sukoba u Ukrajini, smatralo se da je ovo obećavajuća kombinacija koja će gospodariti bojištem. Međutim, oklop T-90M, dizajniran prvenstveno da se suprotstavi tradicionalnim pretnjama, pokazao se manje efikasnom protiv modernog oružja poput dronova, što je generalno problem kod tenkova, bilo zapadnog ili istočnog porekla.

Tekući sukob u Ukrajini, koji se često naziva i „prvim ratom bespilotnih letelica“, doveo je do toga da ruske i ukrajinske snage koriste dronove kao razarajuće oružje.

Video snimci koji kruže internetom pokazuju kako tenkove uništavaju bespilotne letelice, što ukazuje na njihovu podložnost ovim novim tehnologijama. Doduše, česće viđamo slučajeve u kojima dron “dokusuri” prethodno napušteni tenk.

Kao odgovor na ove gubitke, Rusija je povećala proizvodnju tenkova. Prema Međunarodnom institutu za strateške studije (IISS), godišnja proizvodnja T-90M porasla je sa oko 40 tenkova pre februara 2022. na između 60 i 70 u 2023. godini.

Projekcije zapada govore da bi proizvodnja mogla premašiti 90 tenkova godišnje do 2025. godine. Dakle ukoliko je verovati zapadnim izvorima, broj tenkova T-90M kojim trenutno ruska armija raspolaže je i pored gubitaka, veći nego na početku sukoba.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POVRATAK OTPISANOG: Vavrinka je oduvao Rubljova za polufinale Stokholma (VIDEO)