"DOBRODOŠLI U RUSIJU": Otac DŽulijana Asanža stigao u Moskvu

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

20. 10. 2024. u 13:05

OTAC osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, Džon Šipton, doputovao je u Moskvu, saopštila je ruska novinarka Mira Terada.

ДОБРОДОШЛИ У РУСИЈУ: Отац Џулијана Асанжа стигао у Москву

Foto: Profimedia

- Upoznala sam dragog Džona Šiptona, javnu ličnost i oca Džulijana Asanža. Dobrodošli u Rusiju - napisala je ona na svom Telegram kanalu, ne navodeći razloge Šiptonove posete ruskoj prestonici.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) priznala je Asanža kao političkog zatvorenika i izrazila duboku zabrinutost zbog "nesrazmerno grubog postupanja" koje je on pretrpeo u britanskom zatvoru Belmarš sa maksimalnim obezbeđenjem.

Asanž se od 2012. godine krio u ambasadi Ekvadora u Londonu nakon što je optužen za seksualni napad i silovanje u Švedskoj i suočio se sa ekstradicijom u Sjedinjene Američke Države. 

Sedam godina kasnije, ekvadorska diplomatska misija predala ga je britanskim vlastima.
Asanž je 24. juna pušten iz britanskog zatvora u kojem je proveo 1.901 dan, nakon čega je odmah napustio zemlju. 

Sjedinjene Američke Države su ga optužile po 18 tačaka, uključujući kršenje Zakona o špijunaži i odavanje poverljivih informacija za šta je zaprećena kazna 175 godina zatvora.

Asanž je pušten iz sudnice na ostrvu Sajpan 26. juna nakon što je postigao dogovor sa američkim Ministarstvom pravde, a njegov slučaj špijunaže je zvanično odbačen. Izjasnio se krivim po jednoj tački. 

Nakon suđenja otputovao je u Australiju, a 27. juna, američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da ne razmatra mogućnost pomilovanja osnivača Vikiliksa.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PARTIZAN POSLE DRAME SRUŠIO ZADAR: Crno-beli u poslednjim sekundama stigli do pobede