uživoRAT U UKRAJINI: Izveštaj Ministarstva odbrane Rusije; Zelenski traži pomoć od pape; Munjevit napad ruskih padobranaca (VIDEO)

Novosti online

21. 10. 2024. u 07:12 >> 13:30

RAT u Ukrajini ušao je u 971. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Извештај Министарства одбране Русије; Зеленски тражи помоћ од папе; Муњевит напад руских падобранаца  (ВИДЕО)

Foto: Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service photo via AP

Zelenski traži od pape da pomogne u oslobađanju ukrajinskih zatvorenika

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zatražio je danas pomoć od pape Franje za oslobađanje, kako je naveo, hiljada ukrajinskih državljana zatočenih u Rusiji.

- Mučenje, poniženja i glad su ono što doživljavaju pripadnici našeg ukrajinskog naroda u ruskim zatvorima i logorima. Uspeli smo da vratimo kući 3.767 Ukrajinaca. Skoro svima njima je bila potrebna dugotrajna nega i rehabilitacija - napisao je Zelenski na Telegramu a prenela je ANSA.

Zelenski je naveo da Moskva nastavlja da "nezakonito privodi još hiljade ukrajinskih građana", kao i da "nastavlja da prinudno premešta decu".

-Moramo učiniti sve što je moguće da oslobodimo svakog od njih. Računamo na pomoć Vatikana i svih naših partnera! - napisao je Zelenski.

Izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:

  • Ruska vojska uništila je energetske objekte, infrastrukturu vojnih aerodroma i pogone za proizvodnju ukrajinskih dronova
  • Grupa „Jug“ likvidirala je do 720 ukrajinskih vojnika
  • Ruske snage uništile su lokaciju privremenog razmeštanja stranih plaćenika u Ukrajini
  • Snage PVO Rusije uništile su tri lansera sistema „hajmars“ i 52 ukrajinska drona
  • Ukrajinska vojska izgubila je do 350 vojnika i tri skladišta u zoni odgovornosti grupe „Zapad“
  • Grupa „Centar“ uništila je devet brigada ukrajinske vojske, odbila 14 kontranapada, a ukrajinske trupe izgubile su do 430 vojnika
  • Grupa „Istok“ zauzela je povoljnije položaje, Ukrajina je izgubila do 90 vojnika.

 ''Latinoamerički plaćenici traže evakuaciju''

Latinoamerički plaćenici, koje je Kijev angažovao za odbranu Časova Jara, traže evakuaciju, ispričali su za Sputnjik borci ruske grupe Jug, pozivajući se na presretnute razgovore.
- Presrećemo dosta njihovih zahteva za evakuaciju… Među njima ,plaćenicima koji govore španski, ima ranjenih - naveo je vojnik.

Ranije je saopšteno da su ruski vojnici presreli razgovor ukrajinskih plaćenika koje je Kijev poslao u Donbas da brane grad Časov Jar.

Munjevit napad ruskih padobranaca

Oklopna jedinica ruskih padobranaca uništila je pripadnike Oružanih snaga Ukrajine u pograničnom regionu Kurske oblasti.

Ostin stigao u nenajavljenu posetu Kijevu

Američki ministar odbrane Lojd Ostin stigao je u nenajavljenu posetu Kijevu, saopštila je agencija Rojters.
Kako se navodi u saopštenju, cilj Ostinove posete je da se pokaže podrška Ukrajini uoči američkih predsedničkih izbora.
Kako je javila televizija „Si-En-En“, Ostin će se sastati sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim i ministrom odbrane Rustemom Umerovim, kako bi razgovarali o potrebama Ukrajine u naoružanju.

Eksplozije u Kijevu, Sumskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti

Ukrajinska vojska je saopštila da su najmanje četiri osobe, među kojima i dete, ranjene u ruskim napadima na Krivi Rog u Dnjepropetrovskoj oblasti. 

Navodi se i da je Sumska oblast tokom noći bombardovana u 23 navrata, prilikom čega je ispaljeno 48 projektila, a oštećeno nekoliko energetskih postrojenja. 

Takođe, u bombardovanju Kijeva, oštećene su dve stambene zgrade, jedna kuća i nekoliko automobila. 

Lavrov: Bajdenov stav o smanjenju nuklearnog oružanja je obmana

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kaže da izjave američkog predsednika Džozefa Bajdena o spremnosti Vašingtona za pregovore sa Rusijom o smanjenju nuklearnog naoružanja bez preduslova predstavljaju "obmanu".

"Šta znači 'bez preduslova'? To znači da Amerikanci zadržavaju pravo da nas proglase neprijateljem u svojim doktrinarnim dokumentima", ističe Lavrov.

Više o tome OVDE

Rute: Slanje trupa Severne Koreje u Ukrajinu bi eskaliralo sukob

Ako bi Severna Koreja poslala trupe u Ukrajinu da se bore za Rusiju, to bi značajno eskaliralo sukob, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Mark Rute.

Rute, koji je preuzeo dužnost u NATO-u početkom meseca, napisao je na platformi Iks da je razgovarao sa predsednikom Južne Koreje Jun Suk-Jeolom o bliskom partnerstvu Alijanse sa Seulom, sa fokusom na saradnju u oblasti odbrambene industrije i međusobno povezanu bezbednost evroatlantskog i indopacifičkog regiona, preneo je Rojters.

Zelenski je rekao  prošle nedelje da se Severna Koreja sprema da pošalje 10.000 vojnika kao pomoćć+ u ratnim naporima Moskve, kao i da su neki severnokorejski oficiri već raspoređeni na ukrajinskoj teritoriji koja je pod kontrolom ruskih snaga.

Rute i Pentagon su prošle nedelje saopštili da još nisu pronašli dokaze o vojnom prisustvu Severne Koreje na terenu u Ukrajini.

Zapad odavno optužuje Severnu Koreju da snabdeva Rusiju oružjem.

Rusija i Severna Koreja negiraju da su uključene u transfere oružja, a Kremlj je takođe odbacio tvrdnje zvaničnog Seula da je Severna Koreja možda poslala deo svog vojnog osoblja kako bi pomogla Rusiji u ratu protiv Ukrajine.

Zvanična Moskva poručila: Saradnja sa Severnom Korejom nije usmerena protiv Seula

Saradnja između Rusije i Severne Koreje je u skladu sa međunarodnim pravom i nije usmerena protiv bezbednosnih interesa Južne Koreje, saopštio je danas ruski ambasador u Seulu Georgij Zinovjev. Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje pozvalo je ranije ruskog ambasadora kako bi izrazilo protest zbog navodnog slanja severnokorejskih trupa koje bi trebalo da budu raspoređene u Ukrajini u sastavu ruskih snaga, prenela je agencija Jonhap. Na sastanku sa prvim zamenikom južnokorejskog ministra spoljnih poslova Kim Hong-kyunom, Zinovjev je rekao da Moskva i Seul imaju suprotstavljene stavove o uzrocima tenzija na Korejskom poluostrvu, navodi Rojters.

Protest J.Koreje ruskom izaslaniku zbog slanja severnokorejskih vojnika u Ukrajinu

Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje pozvalo je ruskog ambasadora u Seulu da bi izrazilo protest zbog navodnog slanja severnokorejskih trupa koje bi trebalo da budu raspoređene u Ukrajini, prenela je danas agencija Jonhap. Georgi Zinovjev, najviši ruski izaslanik u Seulu, potvrdio je za Jonhap da se sastao sa prvim zamenikom ministra spoljnih poslova Južne Koreje Kim Hong-kjunom, prenosi Rojters. Obaveštajna služba Južne Koreje saopštila je prošle nedelje da je Severna Koreja poslala 1.500 pripadnika specijalnih trupa na daleki istok Rusije na obuku i aklimatizaciju u lokalnim vojnim bazama, navodeći da će oni verovatno biti raspoređeni u sastav ruskih snaga u Ukrajini. Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće nije mogao da potvrdi izveštaje da se severnokorejske trupe bore na strani Rusije, uz upozorenje da bi "to predstavljalo opasan razvoj situacije u ratu Rusije protiv Ukrajine" ukoliko je ta informacija tačna.

Kina poziva na deeskalaciju

Kina se nada da će sve strane raditi na deeskalaciji situacije, nakon izveštaja o prisustvu severnokorejskih trupa u Rusiji, izjavio je danas portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova. Kako je preneo Rojters, kineski zvaničnik je to izjavio povodom optužbi iz Južne Koreje da je Severna Koreja poslala trupe u Rusiju kako bi učestvovale u sukobu u Ukrajini, što je potvrđeno i iz više drugih izvora.

Pušilin: Napredovanje ka Gornjaku i Selidovu ozbiljno narušava logistiku OSU

Napredovanje ka Gornjaku i Selidovu ozbiljno narušava logistiku Oružanih snaga Ukrajine u DNR, izjavio je lider ove republike Denis Pušilin.

- Postoje ozbiljni preduslovi (za napredovanje) u pravcu Gornjaka, a posle Gornjaka je, naravno, Selidovo. Zapravo, ovo veoma ozbiljno narušava i lomi logistiku neprijatelja, jer tamo prolazi železnička linija - rekao je Pušilin za televiziju "Rusija 24''.
 

Simonjan objasnila zašto Rusija još uvek ne bombarduje Vrhovnu radu Ukrajine

Glavni urednik međunarodne medijske grupe „Rusija sevodnja, čiji je Sputnjik deo, Margarita Simonjan objasnila je zašto Rusija još uvek ne bombarduje Vrhovnu radu Ukrajine.
- Mi i Ukrajina smo jedan narod, oni to jednostavno ne shvataju. Juče na programu kolege (našeg Dmitrija Kulikova) su mi rekli: Da li znate da u Vrhovnoj radi Ukrajine nikako ne shvataju zašto Rusija ne bombarduje Radu, nijedan kinžal nije doleteo? Želim da im kažem da, zato što to nije zgrada Vrhovne rade Ukrajine, to je zgrada Vrhovnog saveta Ukrajinske SSR, koju je sagradio sovjetski arhitekta Vladimir Zabolotni, koji je za to dobio Staljinovu nagradu i mi očigledno ne dižemo ruku na naše - rekla je Simonjan na televiziji „Rusija 1“.
Prema njenim rečima, normalan čovek ne bi bombardovao vikendicu u koju je u detinjstvu odlazio sa svojim dedom i koju smatra svojom.
„Mislite da mi zbog vaših podlih lica treba da uništavamo sopstvene spomenike, svoju kulturu i istoriju? To bi bilo smešno“, dodala je ona.

Zapad uništio oklopnu tehniku i ljudstvo

Samohodne haubice „msta S“ grupe „Zapad“ uništile su oklopnu tehniku i ljudstvo ukrajinske vojske na kupjanskom delu fronta, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ruske snage zauzele uporište u Kurskoj oblasti

Ruske desantne snage uništile su grupu ukrajinskih vojnika i zauzele uporište u Kurskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Centar uništio uporište

Teški raketni sistem TOS-1A „soncepjok“ grupe „Centar“ uništio je uporište ukrajinske vojske na avdejevskom pravcu, čime je podržan ofanzivni napad jurišnih grupa, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ka-52M sprečio rotaciju ukrajinskih snaga

Ruski vojni helikopter Ka-52M sprečio je rotaciju ukrajinskih jedinica u pograničnom delu Kurske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ukrajina izgubila više od 310 vojnika

- U protekla 24 sata, gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su više od 310 vojnika, pri čemu je uništeno devet oklopnih vozila, uključujući jedno borbeno vozilo pešadije, jedan oklopni transporter M113, sedam borbenih oklopnih vozila, kao i šest artiljerijskih topova i šest automobila, dve stanice za elektronsko ratovanje Anklav i jednu kontrabaterijsku radarsku stanicu - navodi se u saopštenju ministarstva.

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je preko noći 18 ukrajinskih dronova

- Tokom protekle noći osujećen je pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad pomoću dronova sa fiksnim krilima na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije. Sistemi za uzbunjivanje protivvazdušne odbrane presreli su i uništili 18 ukrajinskih bespilotnih letelica - navodi se u izveštaju.

Putin će u ponedeljak razgovarati sa predsednikom UAE Al Nahjanom

Lider UAE je doputovao u Rusiju dan ranije, a u nedelju uveče su se on i Putin sastali u neformalnom okruženju.

Lideri su razgovarali tokom večere u podmoskovskoj rezidenciji Novo-Ogarjevo.
Zvanični bilateralni razgovori biće održani u ponedeljak.

Pored toga, predsednik UAE će kasnije učestvovati na samitu BRIKS-a, koji će biti održan u Kazanju od 22. do 24. oktobra.

Oboreni ruski dronovi lansirani ka Kijevu

Ukrajinska vojska oborila je protekle noći desetak ruskih dronova koji su lansirani ka Kijevu iz različitih pravaca, saopšteno je iz ukrajinskog Ministarstva odbrane.

- Neprijatelj ne smanjuje intenzitet vazdušnih napada na Ukrajinu i Kijev. Tokom noći su ruski dronovi ponovo pokušali da udare prestonicu. Vazdušna uzbuna u Kijevu trajala je više od pet sati. Ruski dronovi su se približili prestonici iz različitih pravaca. Ali snagama svih komponenti Odbrambenih snaga neutralisane su sve bespilotne letelice, odnosno do desetak neprijateljskih bespilotnih letelica koje su ugrožavale grad - navodi se u saopštenju, prenosi Ukrinform.

U padu ostataka oborenog drona oštećen je kabl dalekovoda u Dnjeprovskom okrugu, ali nije bilo informacija o eventualnim žrtvama.

Ostaci drona pali su na civilnu infrastrukturu u Holosijevskom i Solomjanskom okrugu, što je dovelo do požara, u kojem je lakše povređen jedan muškarac.

Napad Rusije na Harkov doveo do nestanka struje i 12 žrtava

Gradonačelnik je izvestio da su se u Harkovu čule eksplozije bombi ruskih snaga.

Kasnije je saopštila da su tri gradska okruga bila na udaru.

- Neki od njih imaju problema sa snabdevanjem električnom energijom - dodao je Terehov.

Kasnije je Sinjehubov prijavio da su četiri osobe povređene, a jedan muškarac je prebačen u bolnicu.

Terehov je pojasnio da su u Kijevskom okrugu oštećene benzinska pumpa, benzinska stanica, kuće i visokonaponski dalekovodi.

Oštećeni su stambeni blokovi, kuće i garaže u Osnovianskom okrugu.

U 3.00, policija je saopštila da je broj žrtava u Harkovu usled ruskih bombardovanja porastao na 12, uključujući i jedno dete.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SJAJNI DUŠAN TADIĆ: Majstorski se snašao i zabeležio gol za Fenerbahče (VIDEO)