OTPUSTIO PRIPRAVNIKA ZBOG SABOTIRANJA AI PROJEKTA: Poznata kompanija negirala izveštaje o incidentu

Novosti online

21. 10. 2024. u 07:36

VLASNIK Tik-toka Bajtdens kaže da je otpustio pripravnika zbog "zlonamernog mešanja" u obuku jednog od svojih modela veštačke inteligencije (AI).

ОТПУСТИО ПРИПРАВНИКА ЗБОГ САБОТИРАЊА АИ ПРОЈЕКТА: Позната компанија негирала извештаје о инциденту

Foto Shutterstock

Kompanija je odbacila izveštaje koji su se tokom vikenda proširili na društvenim mrežama o obimu štete koju je nanela neimenovana osoba, rekavši da "sadrže neka preterivanja i netačnosti".

Bi-Bi-Si njuz je kontaktirao sa Bajtdensom da zatraži dodatne detalje o incidentu. 

Generativni AI model kineskog tehnološkog giganta Doubao ChatGPT je najpopularniji AI čet u zemlji.

- Pojedinac je bio pripravnik u tehnološkom timu za komercijalizaciju i nema iskustva sa AI laboratorijom. Njihov profil na društvenim mrežama i neki medijski izveštaji sadrže netačnosti - navodi Bajtdens u saopštenju.

Komercijalne onlajn delatnosti kompanije, uključujući velike jezičke AI modele, nisu bile pod uticajem radnji stažista, dodala je kompanija.

Bajtdens je takođe demantovao izveštaje da je incident prouzrokovao više od 10 miliona dolara štete tako što je poremetio sistem za obuku veštačke inteligencije sastavljen od hiljada moćnih grafičkih procesorskih jedinica (GPU).

Osim što je otpustio osobu u avgustu, Bajtdens je rekao da je obavestio univerzitetske i industrijske organe stažista o incidentu.

Bajtdens upravlja nekim od najpopularnijih aplikacija za društvene mreže na svetu, uključujući Tik-tok i njegov kineski ekvivalent Douijin.

Naširoko se smatra liderom kada je u pitanju razvoj algoritama zbog toga koliko su njegove aplikacije privlačne korisnicima.

Kao i mnogi njegovi parnjaci u Kini i širom sveta, gigant društvenih medija mnogo ulaže u veštačku inteligenciju.

Koristi tehnologiju za pokretanje svog Doubao četboksa, kao i mnogih drugih aplikacija, uključujući alatku za pretvaranje teksta u video pod nazivom Jimeng.

(Telegraf/Bi-Bi-Si)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JEZIVA SCENA U PREMIJER LIGI: Dani Velbek dobio udarac u leđa! Englez ostao nepomično da leži na travi (FOTO)