"PONOVO STE TO URADILI!" Oglasila se fon der Lajenova o referendumu u Moldaviji

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

21. 10. 2024. u 16:23

MOLDAVIJA pokazuje da je nezavisna, jaka i da želi evropsku budućnost, ocenila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nakon što je više od polovine birača na referendumu u toj bivšoj sovjetskoj republici podržalo pridruživanje Moldavije Evropskoj uniji.

ПОНОВО СТЕ ТО УРАДИЛИ! Огласила се фон дер Лајенова о референдуму у Молдавији

Foto: AP Photo/Ebrahim Noroozi

Predsednica Komisije je na društvenoj mreži Iks čestitala na rezultatima narodu Moldavije i predsednici te zemlje Maji Sandu.

- Ponovo ste to uradili! Suočavajući se sa hibridnom taktikom Rusije, Moldavija pokazuje da je nezavisna, jaka i da želi evropsku budućnost - navela je Fon der Lajen.

Oglasila se i predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola, koja je rekla da je Evropa Moldavija i da je Moldavija Evropa.

- Naša budućnost će biti ispisana zajedno - navela je Mecola na Iksu i dodala da su liderstvo i hrabrost Sandu "promenili tok istorije".

Više od polovine birača u Moldaviji glasalo je na referendumu za ulazak te zemlje u Evropsku uniju, pokazuju najnoviji rezultati Centralne izborne komisije, nakon obrade 98,42 odsto biračkog materijala.

Prema rezultatima, 50,08 birača glasalo je za evropske integracije, dok je 49,92 odsto bilo protiv. Iako su prvi izveštaji Centralne izborne komisije (CIK) pokazivali da je većina građana glasala protiv ulaska u Uniju, do preokreta je došlo nakon što je prebrojano 1.463.649 glasova, prenosi portal Moldovalive.md.

Referendum o ulasku u EU održan je u nedelju, u isto vreme kada i izbori za predsednika Moldavije. Prema podacima Centralne izborne komisije, nakon obrade 98,29 odsto biračkog materijala, na izborima za predsednika Moldavije vodi aktuelna predsednica Maja Sandu, koja je osvojila 41,92 odsto glasova, dok je na drugom mestu je kandidat Partije socijalista Aleksandar Stojanoglo sa 26,35 odsto glasova.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OPREZNO! IGRAMO PROTIV TIMA KOJI JE... Sferopulos zna šta Zvezdu čeka protiv Budućnosti u Podgorici