VELIKI PROBLEM GODINAMA UNAZAD: Ova evropska zemlja se suočava sa rekordno niskom stopom nataliteta

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

21. 10. 2024. u 17:49

BROJ rođenih u Italiji u ovoj godini ide ka novom rekordno niskom nivou, što je ujedno i 16. uzastopni godišnji pad i najmanji broj rođenih od 1861. godine, odnosno od italijanskog ujedinjenja, saopšteno je iz nacionalnog statističkog biroa - ISTAT.

ВЕЛИКИ ПРОБЛЕМ ГОДИНАМА УНАЗАД: Ова европска земља се суочава са рекордно ниском стопом наталитета

Foto: EPA

Prema podacima ISTAT-a, od januara do jula ove godine bilo je 4.600 manje rođenih nego u istom periodu lani, što je pad od 2,1 odsto.

Italija je 2023. godine zabeležila 379.890 rođenih, sa otprilike šest novorođenčadi na hiljadu stanovnika. To je manje za 3,4 odsto nego u 2022. i čak 34,1 odsto nego 2008. godine, dok je prošle godine u zemlji zabeležen porast broja rođenih beba.

Podaci za prvih sedam meseci pokazuju da je stopa fertiliteta, koja označava prosečan broj rođene dece po ženi, 1,2, što je daleko ispod stope od 2,1 potrebno za stabilnu populaciju.

Agencija "Skoup rejtings" /Scope Ratings/ ovog meseca saopštila je da je italijanska demografija najgora u Evropi u smislu potencijala ekonomskog rasta između 2023. i 2040. godine, uz brzo starenje stanovništva koje predstavlja pretnju za nategnute javne finansije zemlje.

Prema podacima Eurostata, Italija je prošle godine imala najnižu stopu zaposlenosti u EU.

Drugi nalazi u ISTAT-ovom izveštaju pokazali su da su žene u Italiji prošle godine prvo dete rodile u proseku sa 31 godinom, što je otprilike stabilno od 2022. godine, te da je 42,4 odsto beba rođeno od neudatih žena, u odnosu na 41,5 odsto godinu dana ranije.

Uprkos obećanjima dosadašnjih italijanskih vlada nijedna nije uspela da zaustavi pad nataliteta u Italiji.

(Srna)

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
BAŠTINA SRBIJE PRED MILIONIMA TV GLEDALACA U RUSIJI: Dve emisije za Novu godinu na Prvom kanalu državne televizije u udarnom terminu

BAŠTINA SRBIJE PRED MILIONIMA TV GLEDALACA U RUSIJI: Dve emisije za Novu godinu na Prvom kanalu državne televizije u udarnom terminu

NOVINARI i snimatelji ruske nacionalne televizije "1", krstare ovih lepih oktobarskih dana Srbijom snimajući materijal za dve epizode popularnog dokumantarno-serijskog programa "Život naših ljudi" (ŽIZN SVOIH). Emisija će biti emitovana na Prvom kanalu ruske državne televizije u udarnom terminu za novogodišnje praznike.

22. 10. 2024. u 12:15

Komentari (0)

SRAM VAS BILO, CRNOGORCI! Novak Đoković se oglasio zbog dešavanja u Podgorici