GULENOVE ŠKOLE POD ZNAKOM PITANJA: Na Balkanu uporište u Albaniji,najrazvijenija mreža u BiH

I. Stanojević

23. 10. 2024. u 13:07

POSLE smrti Fetulaha Gulena (83), tvorca islamskog pokreta Hizmet, koji je preminuo u SAD, ostaje nerešeno pitanje sudbine više od hiljadu njegovih obrazovnih institucija u 150 zemalja, među kojima su i balkanske. Iza njega su ostali milioni sledbenika u svetu, ali i reputacija imama koji je imao "državu u državi", te drugog najmoćnijeg čoveka Turske i "zakletog neprijatelja" predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

ГУЛЕНОВЕ ШКОЛЕ ПОД ЗНАКОМ ПИТАЊА: На Балкану упориште у Албанији,најразвијенија мрежа у БиХ

Foto: Profimedia

Erdoganove vlasti optužuju Hizmet da školuje mlade koji se "infiltriraju u institucije i pod maskom dobročinstva rade državama iza leđa". Radi se na njihovom zatvaranju.

Škole povezivane sa gulenistima, već dugo postoje i u Albaniji, među kojima se ističe Mehmet Akif koledž u Tirani. Najveće su i najuticajnije privatne obrazovne institucije u zemlji, gde je, zapravo, njihovo balkansko uporište. Ipak, 2020, zatvoreno ih je nekoliko. Povezanost sa Hizmetom, negirali su u rektoratu Univerziteta Mediteran iz Podgorice.

"Mehmet Akif" i druge škole, povezivane sa gulenistima, postoje i na takozvanom Kosovu. Nezvanično, deca Hašima Tačija, Ramuša Haradinaja, Jakupa Krasnićija, Agima Čekua i drugih nekadašnjih visokih zvaničnika, završila su škole u Hizmet sistemu, a pohađa ih više od 1.500 učenika.

Najviše ovakvih škola je, što se Balkana tiče, u BiH. To su, pre svih, obrazovne institucije "Bosna Sema", u Sarajevu, Bihaću, Zenici, Tuzli i Mostaru, kojih ima od predškolskih, do univerziteta. Severna Makedonija, gde se na udaru najviše našla privatna škola "Jahja Kemal" iz Skoplja sa ograncima u nekoliko gradova, izručila je 15 ljudi, pod sumnjom da pripadaju Hizmetu.

"Blistavo bela" trajno zatvorena

"Bejza", to jest "blistavo bela", glasio je naziv privatne osnovne škole, povezivane sa Gulenom, u Beogradu. Nadležni su tvrdili da škola posluje po zakonu, da se nastava izvodi po programu Ministarstva prosvete Srbije, a da je osnivač "strano fizičko lice". Usledio je i zahtev Turske da se zatvore sve škole pod Gulenovim patronatom u Srbiji, jer beogradska nije jedina. Danas se internet pretraga "Bejza" škole završava natpisom "trajno zatvoreno".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta mu je Janik Siner upravo uradio