PRVI PUT NAKON PET GODINA: Indijski premijer i kineski predsednik obavili formalne razgovore na marginama samita BRIKS-a

Novosti online

23. 10. 2024. u 15:03

INDIJSKI premijer Narendra Modi i kineski predsednik Si Đinping danas su, na marginama samita BRIKS-a u ruskom gradu Kazanju, održali prve formalne razgovore u poslednjih pet godina, nakon što je prethodno postignut dogovor o vojnim patrolama na granici dve zemlje.

ПРВИ ПУТ НАКОН ПЕТ ГОДИНА: Индијски премијер и кинески председник обавили формалне разговоре на маргинама самита БРИКС-а

Foto Tanjug/AP

Ovaj razgovor nagoveštava da su odnosi dve zemlje počeli da se oporavljaju nakon pograničnog vojnog sukoba 2020. godine.

Indijski ministar spoljnih poslova Vikram Misri rekao je u ponedeljak u Nju Delhiju da su tokom poslednjih nekoliko nedelja, indijske i kineske diplomate i vojni pregovarači bili u bliskom kontaktu i da je tokom tih razgovora postignut dogovor o aranžmanima patroliranja duž linije razgraničenja (LAC) na indijsko-kineskoj granici.

Konflikt između Kine i Indije 2020. prvenstveno se odvijao u regionu Ladaka, posebno duž linije razgraničenja, de fakto granice između dve zemlje.

Tenzije su eskalirale u maju 2020, što je dovelo do nasilnog sukoba u junu u dolini Galvan, gde je ubijeno 20 indijskih vojnika, nakon čega su obe nacije pojačale vojno prisustvo duž granice i pokrenuti su diplomatski napori za deeskalaciju sukoba.

BONUS VIDEO: SI APLAUDIRAO VUČIĆU: Ove reči predsednika Srbije oduševile najmoćnijeg čoveka sveta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRAM VAS BILO, CRNOGORCI! Novak Đoković se oglasio zbog dešavanja u Podgorici