TURSKI LOVAC 5. GENERACIJE: Igrač koji “muti” poslove avio-industriji velikih sila (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

23. 10. 2024. u 18:15

LOVAC pete generacije KAAN, koji je razvila Turkish Aerospace Industries (TAI/TAI), zvanično je predstavljen na izložbi SAHA 2024 u Istanbulu.

ТУРСКИ ЛОВАЦ 5. ГЕНЕРАЦИЈЕ: Играч који “мути” послове авио-индустрији великих сила (ВИДЕО)

Foto printskrin YouTube/InShort

Ovaj avion, takođe poznat kao TF-X, oličava ambiciju Turske da postane ključni igrač u dizajnu i proizvodnji borbenih aviona sledeće generacije. Od svog prvog leta 21. februara 2024, KAAN je privukao međunarodno interesovanje, posebno nakon glasina o saradnji sa Saudijskom Arabijom, dodatno učvršćujući svoju poziciju strateškog stuba buduće vazdušne sile Turske.

Razvoj KAAN-a spada u program Nacionalnog borbenog aviona koji je 2010. pokrenuo Izvršni komitet odbrambene industrije (SSIK). Ovaj program ima za cilj da zameni zastarelu flotu F-16 u turskim vazduhoplovnim snagama, koja bi trebalo da bude penzionisana do 2030-ih. KAAN označava tehnološki skok za Tursku, stavljajući je među odabranu grupu nacija sposobnih da dizajniraju, proizvode i integrišu borbene avione pete generacije. Turska je iskoristila stručnost stečenu kroz ATAK program za razvoj kritičnih sistema, uključujući radare, avioniku i borbene sisteme.

Mogućnosti KAAN-a su široke i raznolike, posebno u vazdušnom ratu i strateškoj superiornosti. Dizajniran je da efikasno radi u misijama vazduh-vazduh i vazduh-zemlja, sa unutrašnjim odeljcima za oružje koji poboljšavaju prikrivenost i smanjuju njegov radarski potpis. Lovac će moći da integriše oružje turske proizvodnje, kao što je raketa vazduh-vazduh dugog dometa Gokdogan (Gökdoğan), raketa kratkog dometa Bozdogan (Bozdoğan) i krstareća raketa SOM-J za kopnene napade. Ovaj kapacitet za raspoređivanje domaćeg naoružanja naglašava rastuću samodovoljnost Turske u naoružavanju svojih vazdušnih snaga, dok istovremeno povećava efikasnost KAAN-a u preciznim udarnim misijama pri velikim brzinama.

Foto printskrin YouTube/InShort

KAAN je takođe opremljen naprednim paketom senzora, uključujući radar MURAD AESA (MURAD AESA) koji je razvila turska kompanija ASELSAN. Ovaj aktivni elektronski skenirani niz radar nudi automatsko prepoznavanje ciljeva, praćenje više ciljeva, mapiranje tla, napredne mogućnosti elektronskog ratovanja i navođenje projektila. Radar MURAD, u kombinaciji sa infracrvenim sistemom za pretragu i praćenje (IRST) i višenamenskim elektro-optičkim sistemom za ciljanje, značajno poboljšava KAAN-ovu situacionu svest i mogućnosti ciljanja, omogućavajući fleksibilnost u složenim borbenim okruženjima.

Projekat KAAN takođe ima aspekt međunarodne saradnje. U 2016, TAI je potpisao ugovor sa BAE Systems da ubrza razvoj lovca. Preko 200 kompanija je uključeno u projekat, uključujući oko 100 turskih firmi, sa domaćim sadržajem koji dostiže preko 90%. Ova strateška saradnja ne samo da poboljšava sposobnosti KAAN-a, već i stvara robusnu infrastrukturu za proizvodnju lovaca i drugih naprednih projekata u avijaciji u Turskoj. U toku je i razvoj KAAN motora, koji predvode TEI i TRMotor, što će na kraju smanjiti oslanjanje Turske na strane dobavljače.

U pogledu performansi, KAAN može postići supersonične brzine bez naknadnog sagorevanja, zahvaljujući svojim snažnim motorima, i može da radi na visini od 55.000 stopa. Sa nosivošću većom od 6.000 kg, avion je dizajniran da nosi različito naoružanje uz održavanje izuzetne agilnosti u borbenim scenarijima. Njegovi sistemi za komunikaciju i vezu sa podacima, kao što je KEMENT Tactical Data Link, omogućavaju mu da radi u mreži sa bespilotnim vazdušnim sistemima kao što je ANKA, promovišući saradnju čoveka i mašine radi veće taktičke efikasnosti.

Integracija ovih tehnologija i operativni potencijal KAAN-a čine ga centralnom figurom u modernizaciji turskih vazduhoplovnih snaga. Pored zamene F-16, KAAN će postati okosnica vazdušne odbrane zemlje u decenijama koje dolaze. Dr Husein Fazla, bivši pilot borbenog aviona i šef Strateškog istraživačkog centra STRASAM, istakao je važnost modernog vazduhoplovstva u regionu podložnom sukobima. Prema njegovim rečima, KAAN će ispuniti operativne zahteve Turske do 2070. godine, dok će služiti kao strateško sredstvo odvraćanja.

Što se tiče izvoznih izgleda, KAAN bi mogao postati ozbiljan kandidat za tržišta koja traže alternativu skupljoj američkoj ponudi. Zemlje poput Ukrajine već su izrazile interesovanje za KAAN, a Saudijska Arabija je nedavno nagovestila nameru da nabavi preko 100 lovaca KAAN, što bi moglo da ojača odbrambene veze između Ankare i Rijada. Međutim, kako je primetio stručnjak Čaglar Kurč, procena komercijalnog potencijala KAAN-a ostaje preuranjena dok se u potpunosti ne utvrde njegove pune mogućnosti i povezani troškovi.

armyrecognition.com

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BIO JE PRVA HIV POZITIVNA OSOBA U JUGOSLAVIJI: Član grupe EKV je prema rečima svojih prijatelja živeo i umro kao anđeo