''IMAMO ČETIRI MUČENIKA I 14 POVREĐENIH'' Erdogan tokom sastanka sa Putinom: Osuđujem ovaj gnusni teroristički napad

Novosti online

23. 10. 2024. u 20:41

PREDSEDNIK Turske Redžep Tajip Erdogan osudio je danas teroristički napad u Ankari tokom susreta sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom na marginama samita BRIKS.

ИМАМО ЧЕТИРИ МУЧЕНИКА И 14 ПОВРЕЂЕНИХ Ердоган током састанка са Путином: Осуђујем овај гнусни терористички напад

Foto: EPA

Erdogan je zahvalio Putinu na saučešću upućenom porodicama onih koji su izgubili živote u današnjem terorističkom napadu u Ankari. 

- Imamo četiri mučenika i 14 povređenih. Osuđujem ovaj gnusni teroristički napad i želim Božiju milost našim mučenicima - rekao je Erdogan.

U delu sastanka otvorenog za novinare, Erdogan je zahvalio Putinu na pozivu i izrazio zadovoljstvo što se ponovo sreo sa njim posle sastanka u Astani.

Podsetivši da je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov boravio u petak u Istanbulu povodom Platforme za regionalnu saradnju 3+3, Erdogan je rekao Putinu da želi da ga vidi što pre u Turskoj.

Erdogan je kazao da se nastavljaju napori da se reše problemi u bankarskom plaćanju između dve zemlje.

- Naša ministarstva trezora i finansija i centralne banke su u kontaktu sa ciljem uspostavljanja mehanizma po ovom pitanju. Pokrenuta je i međuinstitucionalna studija između naših ministarstava trgovine. Prošle nedelje smo vašoj delegaciji preneli listu proizvoda koji nisu uključeni u obim sankcija i ne predstavljaju komercijalni rizik - istakao je Erdogan.

Sastanak, kome su prisustvovali ministar spoljnih poslova Hakan Fidan, ministar energetike i prirodnih resursa Alparslan Bairaktar, ministar trgovine Omer Bolat, direktor komunikacija Predsedništva Fahretin Altun, direktor Nacionalne obaveštajne organizacije (MIT) Ibrahim Kalin, glavni savetnik predsednika za spoljnu politiku i bezbednost Akif Čagataj Kilić i zamenik predsednika AK Partije i portparol stranke Omer Čelik, trajao je oko sat vremena.

Ruski predsednik je istakao da je svestan činjenice da je Turska zainteresovana za uspostavljanje bliske saradnje sa BRIKS-om. 

- Ovde vidimo značajne perspektive, imajući u vidu autoritet i posebnu geopolitičku ulogu zemlje koja povezuje istok i zapad evroazijskog kontinenta - rekao je ruski lider.

On je napomenuo da su rusko-turski odnosi dobrosusedski i konstruktivni, zasnovani na dugogodišnjoj saradnji u različitim oblastima.

Putin je ukazao na značaj stalnog dijaloga o bilateralnim i međunarodnim pitanjima, prenosi Izvestija.

Prema njegovim rečima, stavovi Rusije i Turske o bliskoistočnom rešenju su veoma bliski.

- Sada je najhitnije pitanje tragičan razvoj situacije na Bliskom istoku. Principijelne pozicije Rusije i Turske su veoma bliske po ovim pitanjima -  rekao je Putin.

Ističući da je obim trgovine između dve zemlje prošle godine dostigao 55,4 milijarde dolara, Putin je naveo da je u periodu januar-avgust ove godine taj pokazatelj povećan za još 6,2 odsto. 

On je istakao da su ruske kompanije realizovale važne projekte u turskoj metalurgiji i sektoru proizvodnje automobila i da Rusija nastavlja da bude pouzdan snabdevač na turskom polju prirodnog gasa.

- Pripreme za sprovođenje naše inicijative o uspostavljanju međunarodnog centra za prirodni gas se nastavljaju. Siguran sam da će to značajno ojačati regionalnu energetsku bezbednost. kroz uravnoteženije mehanizme određivanja cena - rekao je ruski predsednik i napomenuo da je izvezeno 20,5 milijardi kubnih metara prirodnog gasa kroz gasovode Turski tok i Plavi tok.

Naveo je i da se rad u nuklearnoj elektrani Akuju (NEK) nastavlja u četiri bloka.

- Gospodine predsedniče, kao što ste rekli, očekujemo da ta elektrana sledeće godine počne da snabdeva električnu mrežu Republike Turske -istakao je Putin.

On je naveo da je Tursku prošle godine posetilo 6,3 miliona ruskih turista, zauzimajući prvo mesto u ovoj oblasti.

Samit BRIKS-a u Kazanju održava se od 22. do 24. oktobra. Poslednji samit na nivou šefova država održan je u Johanesburgu u avgustu 2023. godine. Brazilu, Rusiji, Indiji, Kini i Južnoj Africi 1. januara ove godine u okviru međudržavnog udruženja pridružili su se Egipat, Iran, Etiopija i UAE.

BONUS VIDEO: SASTANAK VUČIĆA I ERDOGANA: Doručak i razgovor u četiri oka sa pogledom na Bosfor

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LUDILO U ARGENTINI: Traži se karta više za meč Đokovića i Del Potra