UBIJENA TROJICA NOVINARA NA SPAVANJU: Novi napad Izraela na jugoistok Libana

Novosti online

25. 10. 2024. u 16:30

U VAZDUŠNOM napadu izraelske vojske jutros su ubijena trojica novinara dok su spavali u pansionima Hasbaja vilidž kluba na jugoistoku Libana, koji je do sada bio pošteđen neprijateljskih dejstava, javlja AP. Bio je to poslednji u nizu izraelskih napada na novinare koji izveštavaju o ratu u Gazi i Libanu u poslednjih godinu dana, navela je američka agencija.

УБИЈЕНА ТРОЈИЦА НОВИНАРА НА СПАВАЊУ: Нови напад Израела на југоисток Либана

Foto Tanjug/AP/Hussein Malla

Vazdušni napad, koji je izveden u 03.00 časova, razorio je niz pansiona smeštenih među drvećem koje su iznajmljivale razne medijske kuće koje izveštavaju o ratu, dok su automobili sa oznakom "PRESS" posle udara ostali prevrnuti i prekriveni prašinom i krhotinama.

Izraelska vojska nije izdala upozorenje pre napada, a kasnije je saopštila da je o tom incidentu pokrenula istragu. Poginuli su kamerman Gasan Nadžar i tehničar Mohamed Rida sa panarapske televizije Al-Majadin iz Bejruta i kamerman Visam Kasim, koji je radio za Al-Manar, televiziju libanske grupe Hezbolah. Napad na region Hasbaja, koji je do sada bio pošteđen izraelskih vazdušnih udara, izazvao je široku osudu zvaničnika, novinara i novinarskih organizacija. U Hasbaju su pristigle televizijske ekipe, smatrajući da je taj region bezbedniji nakon što je Izrael izdao naređenje za evakuaciju grada iz kojeg su izveštavali a koji se nalazi južnije od Hasbaje. Elsi Mufaredž, koordinator Alternativnog novinarskog sindikata u Libanu, rekao je da Izrael želi da spreči novinare da izveštavaju i budu prisutni na jugu Libana.

Libanski ministar informisanja Zijad Makari izjavio je da su novinari ubijeni dok su izveštavali o, kako je naveo, izraelskim "zločinima" i istakao da se tu nalazila velika grupa novinara. "Ovo je atentat nakon praćenja, sa predumišljajem i planiranjem, jer je na lokaciji bilo prisutno 18 novinara koji predstavljaju sedam medijskih institucija", napisao je on na platformi Iks.

Libanski ministar zdravlja Firas Abiad rekao je da je tokom prošle godine 11 novinara ubijeno, a osam ranjeno u napadima izraelskih oružanih snaga u Libanu.

(Tanjug)

BONUS VIDEO:

OKRŠAJ NA CRVENOM MORU: Huti napali tanker sa naftom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA SRAMOTA! Federer ovakvo poniženje nikada nije doživeo, i to u rodnom gradu