UMESTO ISKANDERA STIGAO LANCET: Kako se nemački PVO sistem IRIS-T pokazao u Ukrajini (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

25. 10. 2024. u 21:30 >> 22:36

RUSKA vojska izvela je još jedan precizni udar dronom Lancet po lanseru protivvazdušnog raketnog sistema srednjeg dometa IRIS-T, koji su Oružane snage Ukrajine sakrile u Dnjepropetrovskoj oblasti.

УМЕСТО ИСКАНДЕРА СТИГАО ЛАНЦЕТ: Како се немачки ПВО  систем ИРИС-Т показао у Украјини (ВИДЕО)

Foto: Shutterstock/Ilustraciju

Na internetu se pojavio snimak uništavanja nemačke tehnike u oblasti Velike Kostromke, gde vidimo kako precizni udar uništava PVO NATO-a duboko u ukrajinskom zadnjem delu.

Na snimku koji je napravio izviđački dron, možete videti kamufliranu zemlja-vazduh instalaciju, kao i udar Lanceta. Pre toga, ukrajinska posada je nekoliko puta menjala položaj, verovatno u isčekivanju napada od strane raketnog sistema Iskander.

Ruski vojnici komentarisali su napad i izneli neke detalje.

Prvo je sistem PVO bio stacioniran u šumovitom području u blizini Velike Kostrome. Tamo je sistem imitirao rad, pa prešao u drugi šumski pojas. Kada se posada približila trećoj tački, Lancet je poleteo u susret protivvazdušnom raketnom sistemu.

Ruska izviđačka bespilotna letelica pratila je kretanje sistema do krajnje tačke. Odmah nakon što su koordinate poslate operaterima dronova, ruska bespilotna letelica Lancet je pogodila IRIS-T. Nakon pogotka, lanser IRIS-T se zapalio, te se može zaključiti da je uništen.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Iz nekog razloga, ukrajinska posada nije žurila da ugasi požar, a vrlo verovatno su se plašili drugog udara. Kao rezultat toga, sva elektronika je potpuno izgorela.

Nemački PVO sistem IRIS-T smatra se najsavremenijim kompleksom srednjeg dometa u službi Oružanih snaga Ukrajine. Tokom specijalne operacije, Oružane snage Rusije uništile su desetak takve opreme.

Ranije se ukrajinska vojska žalila da raste efikasnost ruskih udara. Ruske izviđačke bespilotne letelice su uparene sa kamikaza dronovima Lancet. Kada se otkrije meta, poraz dolazi vrlo brzo.

Ovo je najmanje osmi potvrđeni uništeni nemački sistem ISRIS-T.

Prema ruskim izvorima za praćenje, od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, najmanje 22 baterije S-300, 20 baterija Patriot, 11 Buk-a, 4 NASAMS, 1 Aspid-2000, 3 HAWK, 1 Supacat, 1 C-125, 3 Gepard, 3 sistema Tunguska, kao i 43 radarske stanice su uništen u Ukrajini.

Dok Zelenski moli za dodatne sisteme protivvazdušne odbrane od zapada, Oružane snage Rusije nastavljaju da identifikuju i uništavaju protivvazdušne raketne sisteme Oružanih snaga Ukrajine, a kraj ove igre mačke i miša se ne nazire.

KAKO SE PVO SISTEM IRIS-T POKAZAO U UKRAJINI

Nemačka je dobavljač protivvazdušnog raketnog sistema za ukrajince, prema ukrajinskim izvorima, sistem je SLM model. Još početkom 2023. godine, na mreži se pojavila prva fotografija PVO sistema IRIS-T isporučenog Ukrajini.

Prema proukrajinskom NMFTE Telegram nalogu, taj sistem je bio namenjen izvozu. Sudeći po kamuflaži, navodi NMFTE, „kompleksi su prvobitno bili namenjeni egipatskim potrebama“.

IRIS-T SLM (Surface Launched Medium-Range) je zemaljski lansirani srednjedometni raketni sistem koji koristi rakete vazduh-vazduh IRIS-T. IRIS-T je visoko manevrišuća raketa vazduh-vazduh koja se koristi za napade na vazdušne ciljeve.

IRIS-T SLM predstavlja mobilni raketni sistem koji omogućava lansiranje raketa IRIS-T sa zemlje. Sistem se sastoji od lansirnih rampi, vođenog upravljačkog sistema i transportno-lansirnih vozila.

Sposobnost zemaljskog lansiranja omogućava fleksibilnost u raspoređivanju sistema i pruža mogućnost za zaštitu ključnih tačaka, kao što su vojne baze ili infrastruktura, od vazdušnih pretnji.

Foto Printscreen Iks/@JulianRoepcke

Rakete IRIS-T su visoko agilne i imaju mogućnost napada na ciljeve u vazduhu velikog manevarskog kapaciteta. Ove rakete su opremljene termalno-vođenim sistemom za praćenje i vođenje ciljeva. To im omogućava da detektuju i prate ciljeve na osnovu njihove toplinske signaturne i samostalno ih ciljaju.

Još 2022. godine su se pojavili prvi izveštaji da je IRIS-T oborio rusku krstareću raketu H-101. To se dogodilo, kažu izvori, 19. oktobra u Černigovskoj oblasti, koja se nalazi 30 km od glavnog grada Kijeva.

Sistem IRIS-T SLM je pokazao svoju efikasnost u presretanju vazdušnih ciljeva na teritoriji Ukrajine, tvrde zapadni izvori, a upravo je to navodno navelo prethodno pobrojane evropske zemlje da naruče ove sisteme. Međutim, ruski izvori ipak periodično dele snimke svojih pogodaka u komponente nemačkog sistema.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EVO KOLIKO JE TEŽAK MESI: Zarađuje više od svih profesionalnih fudbalera, otkriveno o kojoj se sumi radi