NESTALA MILIJARDA DOLARA: Pentagon u problemu, revizori ne znaju gde je nestao novac

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

25. 10. 2024. u 21:47

OD ukupno 2,1 milijarde dolara koliko je SAD poslala Ukrajini vojne pomoći, polovina od tih sredstava nije propraćena adekvatnom dokumentacijom te postoji sumnja da su sredstva mogla biti utrošena u druge svrhe, navodi se u izveštaju generalnog inspektora Pentagona.

НЕСТАЛА МИЛИЈАРДА ДОЛАРА: Пентагон у проблему, ревизори не знају где је нестао новац

Foto: Tanjug/AP

-Inspekcija je proverila platne transakcije od januara do decembra 2022. godine u ukupnom iznosu od 2,1 milijardu dolara. Revizijom je utvrđeno da Ministarstvo odbrane nije pružilo potrebnu dokumentaciju koja bi potvrdila opravdanost potrošnje polovine tog iznosa — 1,1 milijardu dolara, navodi se u saopštenju.

Prema tome, Pentagon nije siguran da je novac koji je predat kijevskim vlastima utrošen namenski, pa revizor smatra te rashode sumnjivim.

-Bez neophodne dokumentacije za opravdavanje i proveru tih uplata, Ministarstvo odbrane ne može pružiti javnosti, rukovodstvu resora ili Kongresu garancije o transparentnosti u vezi sa korišćenjem sredstava namenjenih za pomoć Ukrajini, navodi se u izveštaju.

Kako je precizirano, ako Pentagon ne sprovede preporuke generalnog inspektora, nastaće problemi sa revizijom više od 76 milijardi dolara dodatnog finansiranja koje je odobreno kijevskom režimu nakon 2022. godine.

Podsećamo, redovno se pojavljuju vesti o korupciji u Ukrajini, pogotovo u vojnoj sferi. Prema rezultatima istraživanja kompanije -“Ukrajinska sociološka platforma“, skoro 90 odsto stanovnika zemlje smatra da je korupcija u zemlji porasla od 2022. godine.

U maju je generalni inspektor Pentagona Robert Storč rekao da je nivo korupcije u Ukrajini jedan od najviših u Evropi.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVEROVATAN POPUST JOŠ SAMO PAR DANA! Ne propustite priliku za veliku uštedu