KOLIKI SU GUBICI TEHERANA U IZRAELSKOM NAPADU? Da li su Rusi rukovali PVO sistemom S-400 (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

26. 10. 2024. u 18:11

IZRAEL je pokrenuo „precizne udare” na Iran u okviru misije „Dani pokajanja”.

КОЛИКИ СУ ГУБИЦИ ТЕХЕРАНА У ИЗРАЕЛСКОМ НАПАДУ? Да ли су Руси руковали ПВО системом С-400 (ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija

Izrael je u subotu ujutru saopštio da je pokrenuo vazdušne napade u znak odmazde protiv Irana nedeljama nakon masovnog baraža balističkih projektila Islamske Republike, a IDF vojska je rekla da su „precizni udari“ bili usmereni na iranske vojne lokacije.

Izjava iranskog ministarstva spoljnih poslova: “Procene i fotografije otkrivaju da su iranski radari pogođeni i uništeni, ali ne postoje potvrde o uništenju sistema S-400”. Iranci su takođe objavili video sa reakcijom svoje protivvazdušne odbrane iz razloga prestiža:

Prema iranskim medijima, iranska komanda protivvazdušne odbrane objavila je sledeće za današnji izraelski napad:

-Uprkos prethodnim upozorenjima iranskih zvaničnika Izraelu da izbegava avanturističke akcije, telavivski režim je u subotu ujutru napao nekoliko vojnih lokacija u pokrajinama Teheran, Huzestan i Ilam, što je izazvalo tenzije.

Napad izraelskog režima uspešno je odbijen zahvaljujući integrisanom sistemu protivvazdušne odbrane (S-400). Ova agresija zionista prouzrokovala je ograničenu štetu na nekoliko lokacija. Detalji se još istražuju.

DA LI JE OVO SIMBOLIČNI NAPAD IZRAELA ILI PRIPREMA ZA NEŠTO OZBILjNIJE

Izjava iranskog ministarstva spoljnih poslova: “Ministarstvo spoljnih poslova Islamske Republike Iran smatra izraelsku agresiju na nekoliko vojnih centara u Iranu očiglednim kršenjem međunarodnog prava i Povelje UN, posebno principa zabrane pretnje ili upotrebe sile protiv teritorijalnog integriteta i nacionalnog suvereniteta država”, navodi se u saopštenju u kome se snažno osuđuje izraelski napad.

Iransko ministarstvo je dodalo i da Islamska Republika Iran smatra da ima pravo i obavezu da se brani od stranih agresivnih akcija, na osnovu inherentnog prava na legitimnu odbranu, što je takođe propisano članom 51 Povelje UN.

Islamska Republika Iran istakla je da koristi sve materijalne i duhovne mogućnosti iranske nacije za odbranu svoje bezbednosti i vitalnih interesa, i zahvalila je zemljama koje vole mir u regionu i širom sveta koje su osudile izraelsku agresivnu akciju protiv Islamske Republike.

RUSKA AMBASADA U TEHERANU TAKOĐE IZDALA SAOPŠTENjE

-Izrael je napao mete u pokrajinama Teheran, Ilam i Huzestan, a iranska protivvazdušna odbrana je bila aktivna, navodi se u saopštenju.

Trenutno je situacija mirna u glavnom gradu i drugim gradovima Irana, navodi se, uz dodavanje da će „ruska ambasada i druge ruske institucije nastaviti sa redovnim aktivnostima.“

Prema brojnim medjinskim izveštajima, oko 100 izraelskih borbenih aviona učestvovalo je u napadu na Iran. Ukupno 100 borbenih aviona izvelo je napade u tri talasa na 20 raketnih postrojenja, zajedno sa bespilotnim letelicama.

Prvi talas napada bio je usmeren na iranske radare i postrojenja protivvazdušne odbrane, otvarajući put za naredne udare na vojne baze. Raketna i dron postrojenja Irana bila su meta u drugom i trećem talasu. Borbeni avioni izvodili su udare u grupama od 25-30.

Foto: EPA/Depositphotos

Dok je 10 aviona sprovodilo koordinisane raketne napade, ostali su pružali pokriće i obavljali uloge mamaca i skretanja pažnje. Tokom akcije, nazvane „Operacija Dani Pokajanja“, izraelska i američka protivvazdušna odbrana bile su u stanju pripravnosti za reagovanje na moguće raketne odmazde.

S obzirom na to da njihovi projektili koriste kamere za traženje mete, Izrael je čekao čisto vreme za izvođenje operacije.

Ipak, Iran je objavio da je njihov sistem protivvazdušne odbrane uspešno odbio izraelske napade na pokrajine Teheran, Huzestan i Ilam uz „ograničenu štetu“ na nekim lokacijama. Iran i susedni Irak zatvorili su svoj vazdušni prostor nakon napada.

TEHERAN REZERVISAO PRAVO NA ODGOVOR IZRAELU

Iranski izvor je za novinsku agenciju Tasnim izjavio da Iran zadržava pravo da odgovori na bilo koju agresivnu akciju.

-Nema sumnje da će Izrael dobiti odgovarajući odgovor na svaki potez (protiv Irana)“, dodao je izvor.

Foto: Twitter@IAFsite

Rano u subotu ujutru, ljudi su prijavili da su čuli nekoliko eksplozija u iranskoj prestonici. Eksplozije su se čule zapadno od Teherana, preneli su lokalni novinari. Zvuci eksplozija bili su povezani sa angažovanjem iranske protivvazdušne odbrane sa izraelskim vojnim akcijama na tri lokacije oko Teherana.

Procenjuje se da su štete i reakcija iranske odbrane ostvarene uz pomoć Rusije, budući da se ruski savetnici nalaze u zemlji radi prijema ruskih raketa, kojima upravljaju, jer obuka Iranaca nije bila dovoljna.

Međutim, prema procenama brojnih stručnjaka kako na istoku tako i na zapadu, Teheran neće reagovati trenutno na Izrael, očekujući razvoj događaja u Siriji i Libanu.

VELIKA JE VEROVATNOĆA DA SU RUSI UPRAVLjALI PVO SISTEMIMA U TEHERANU

Rusija je podelila informacije sa Iranom nekoliko sati pre izraelskog napada, izvestio je Sky News u subotu,, čime je “sprečena bilo kakva uspešna akcija Izraela”.

Izvor navodi da je Rusija obavestila Iran o pokretima američkih i izraelskih trupa. Moskva je ove informacije prenela u sklopu saradnje sa Iranom za smanjenje regionalne eskalacije.

Prema zapadnim medijima, Iran je umanjio značaj izraelskog napada, tvrdeći da je došlo do „manjih posledica“ na nekim lokacijama. U međuvremenu, iranski mediji demantovali su izraelske tvrdnje o udarima na 20 lokacija i učešću 100 izraelskih vojnih aviona u napadu.

Izveštaji navode da Iran potvrđuje da su izraelski udari ciljali vojne baze u pokrajinama Ilam, Huzestan i Teheran. Pentagon je izjavio da podržava pravo Izraela na samoodbranu, ali je naglasio da SAD neće dozvoliti eskalaciju sukoba u regionu.

U slučaju zaoštravanja situacije i ako Iranci budu zaista ugroženi, vrlo je verovatno da će ruski piloti i stručnjaci upravljati ovim sistemima na teritoriji Irana, što smo već pomenuli, a verovatno se tako i dogodilo.

Ruski predsednik je još u junu upozorio da bi Moskva mogla naoružati neprijatelje Zapada kao odgovor na naoružavanje Ukrajine i odobrenje Kijevu da koristi zapadnu municiju za ograničene udare unutar Rusije, potvrđujući da „zadržava pravo da deluje na isti način“.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PRVA VELIKA ODLUKA U PARTIZANU: Otpušten Ivica Iliev