SLEDI LI KULMINACIJA UKRAJINSKOG SUKOBA? Oko 200.000 ruskih vojnika sa oklopnim jedinicama spremno za juriš na Zaporožje i kraj rata (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

26. 10. 2024. u 21:11

UVEČE 25. oktobra, ruska vojska napala je ciljeve u Kijevu i još nekim gradovima Ukrajine koristeći kamikaza dronove dok je u igri hiljade Severnih Korejaca u zamenu za nuklearnu tehnologiju od Rusije koja bi mogla preokrenuti situaciju u svetu, tvrde zapadni mediji.

СЛЕДИ ЛИ КУЛМИНАЦИЈА УКРАЈИНСКОГ СУКОБА? Око 200.000 руских војника са оклопним јединицама спремно за јуриш на Запорожје и крај рата (ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP

Uveče 25. oktobra, ruska vojska napala je ciljeve u Kijevu uz pomoć kamikaza dronova, sa kojima ukrajinska protivvazdušna odbrana nije mogla da izađe na kraj.

-Ostaci su pali u oblasti Darnicki, izazivajući požar, saopštile su kijevske vlasti, dok stanovnici Kijeva na društvenim mrežama pišu o požarima i uništenim objektima u gradu.

U napadu je učestvovalo oko dvadesetak napadačkih dronova. Lokalni izvori su prikazali snimke eksplozija i vatre.

Juče i danas ruski predsednik okupio je nekoliko zemalja u okviru BRICS-a (uključujući Tursku) kako bi potpisali dogovor o zajedničkim ciljevima, stvarajući uniju koja je ozbiljan izazov Zapadu. To je plan dugih godina koji možda datira još iz vremena SSSR-a sa ciljem smanjivanja dominacije SAD.

Međutim, Moskva, koja je trenutno angažovana u ukrajinskom sukobu, želi da ovaj konflikt okonča u svoju korist.

Nove informacije otkrivaju koncentraciju ogromne ruske armije od 200.000 vojnika na jugu Ukrajine. Radi se o kolosalnoj sili od 200.000 ruskih vojnika, zajedno sa hiljadama tenkova, samohodnih haubica, borbenih vozila pešadije, TOS-1,2,3, koja su koncentrisani na jugu.

Ove snage pokrivaju pravce Zaporožje, Dnjepar (Herson) i Krim.

Ogromna koncentracija ruskih snaga podseća na pripreme za zauzimanje Berlina 1945. godine, ali sada to nazivaju Kijevom, gde planiraju da stignu, bar do predgrađa, kako bi okončali ovaj konflikt i nastavili sa planovima ekonomskog rasta, kako pokazuje i sastanak BRICS zemalja.

Rusi su probili ukrajinsku odbranu i zauzeli polovinu Selidova, postavljajući svoju zastavu na višespratnice.

Pojedini ukrajinski vojni zvaničnici i analitičari u Kijevu ne oklevaju da pišu o lošem stanju ukrajinske vojske i velikom napredovanju ruskih snaga.

Ruske trupe su napredovale u centru Selidova, duž železnice ka Višnevom i u oblasti deponije rudnika koja nosi ime po selu.

HILjADE SEVERNIH KOREJACA ULAZE U UKRAJINSKI SUKOB U ZAMENU ZA NUKLEARNU TEHNOLOGIJU OD RUSIJE?

Kako rat u Ukrajini eskalira, Severna Koreja povećava svoje učešće, tražeći zauzvrat nuklearnu tehnologiju od Rusije za lansiranje projektila i obuku vojnih kadrova, tvrde zapadni mediji.

Prema Kirilu Budanovu, šefu ukrajinske vojnoobaveštajne službe, Severna Koreja je zatražila nuklearno oružje niske snage i sisteme za lansiranje raketa sa podmornica.

Južnokorejske obaveštajne službe upozorile su da bi ruska pomoć u modernizaciji severnokorejske vojske mogla destabilizovati region.

Ovaj sporazum između severnokorejskog lidera Kim Džong Una i ruskog predsednika Vladimira Putina zvanično je potpisan kao odbrambeni pakt u junu 2024, što označava sve jaču vojnu saradnju između dve zemlje.

Ova saradnja nije nova. Severna Koreja navodno isporučuje municiju, rakete i drugo oružje Rusiji od avgusta 2023, sa preko 20.000 kontejnera vojne opreme. Govori se o cifri od 9,5 miliona granata.

Sada, Pjongjang očigledno povećava svoje angažovanje slanjem vojnika da podrže ratne napore Rusije, smatraju na zapadu.

Ukrajinski predsednik Zelenski i južnokorejske obaveštajne službe izvestili su da se severnokorejski vojnici obučavaju u Rusiji, a prve jedinice se očekuju u novembru 2024. godine. Jedino nije objašnjeno zašto im je potrebna dodatna obuka.

Zelenski je osudio ovaj potez, nazivajući učešće Severne Koreje -drugom državom koja učestvuje u ratu protiv Ukrajine, pozivajući na snažan međunarodni odgovor, misleći verovatno na preko 50 zemalja kolektivnog zapada koje stoje iza njega obaveštajno i finasijski.

Američke obaveštajne službe izveštavaju da je 1.500 severnokorejskih specijalnih jedinica već stiglo u Rusiju, sa planovima za raspoređivanje još hiljada.

Ovi vojnici, prerušeni u ruske uniforme, obučavaju se pre nego što budu poslati na prvu liniju fronta. Ovo bi, ako se pokaže tačnim, predstavljalo prvo veliko vojno angažovanje Severne Koreje u inostranstvu posle Korejskog rata 1950-ih.

Zauzvrat, Severna Koreja ne dobija samo rusku vojnu opremu, već i potencijalno kritičnu podršku za svoj nuklearni i raketni program, smatra Pentagon. Pjongjang traži rusku pomoć u poboljšanju tehnologije interkontinentalnih raketa i drugih naprednih oružanih sistema, uključujući mogućnosti za svemirski nadzor i izgradnju prve nuklearne podmornice.

Foto Tanjug/AP

Ovi događaji predstavljaju značajnu pretnju regionalnoj bezbednosti, posebno za protivnika broj jedan, Južnu Koreju, koja je već danima uznemirena usled sve veće vojne saradnje između Rusije i Severne Koreje.

Južnokorejske obaveštajne službe oglasile su se alarmom koji ne gase zbog posledica ovog sve jačeg saveza, iako prepuni američkih vojnih baza po svojoj teritoriji što sa druge strane, u odnosu Moskve i Pjongjanga nije slučaj.

Zvaničnici u Seulu opisali su prisustvo severnokorejskih vojnika kao „ozbiljnu pretnju bezbednosti“ i upozorili da bi ruska podrška u modernizaciji vojske Severne Koreje mogla destabilizovati region.

Očekivano, Južnokorejski zvaničnici takođe su rekli da bi mogli da preispitaju svoju politiku nepružanja vojne pomoći Ukrajini, u zavisnosti od razvoja situacije.

Putin, koji je u početku tražio brze pobede, sada sve više dobija strane podrške. Pored Severne Koreje, Rusija navodno prima oružje i od Irana i Kine, čime se geopolitička situacija dodatno komplikuje, tvrdi istih 50-ak zapadni država koji finansiraju Kijev.

Putin želi da okonča sukob sa Ukrajinom oko februara, smatraju neki na zapadu, obeležavajući tri godine od eskalacije sukoba u Ukrajini 2022.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKUP GREH MU DOŠAO GLAVE: Evroliga donela odluku o Boltauzeru (VIDEO)