AMERIČKI MEDIJI TVRDI: Izrael je upozorio Iran uoči najnovijeg udara

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

27. 10. 2024. u 00:35

IZRAEL je preneo upozorenje Iranu preko nekoliko trećih strana uoči svog raketnog udara na Islamsku Republiku u subotu, izvestio je Aksios (Axios), pozivajući se na tri anonimna izvora.

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ ТВРДИ: Израел је упозорио Иран уочи најновијег удара

Foto: EPA/Depositphotos


Prema pisanju medija, “Zapadni Jerusalim” je naznačio na koje ciljeve će napasti, istovremeno upozoravajući Teheran da ne uzvrati.

Rano u subotu, portparol IDF Danijel Hagari izvestio je da izraelske snage izvode „precizne udare na vojne ciljeve“ u Iranu. Operacija, navodno pod kodnim nazivom „Dani pokajanja“, pokrenuta je „kao odgovor na višemesečne neprekidne napade režima u Iranu na Državu Izrael“, pojasnio je on.

-Izraelci su unapred jasno stavili do znanja Irancima šta će generalno napasti, a šta neće, izvestio je Aksios. Američki mediji su tvrdili da ovo odražava „pokušaj da se ograniči tekuća razmena napada između Izraela i Irana i spreči šira eskalacija“.
Prema izveštaju, Izrael je takođe upozorio Islamsku Republiku da ne odgovara na njen napad, preteći razornijim udarom ako Teheran uzvrati.

Aksios je tvrdio da je holandski ministar spoljnih poslova Kaspar Veldkamp bio jedan od kanala koje koristi Izrael da prenese svoju poruku Iranu. U postu na Iks (bivši Tviter) u petak, diplomata je potvrdio da je razgovarao „sa iranskim ministrom spoljnih poslova o ratu i pojačanim tenzijama u regionu“. Dodao je da je pozvao Teheran da bude uzdržan.

-Avioni IAF-a (Izraelskih vazdušnih snaga) pogodili su objekte za proizvodnju projektila koji se koriste za proizvodnju projektila koje je Iran ispalio na Državu Izrael tokom prošle godine“, navodi se u saopštenju IDF. Štaviše, jevrejska država tvrdi da je pogodila raketne kapacitete zemlja-vazduh Islamske republike.

Iran je ponovo otvorio svoj vazdušni prostor u 9 ujutro po lokalnom vremenu (6 ujutro po GMT), a štab nacionalne protivvazdušne odbrane zemlje je izvestio da je izraelski „provokativni“ napad rezultirao „ograničenom štetom… u određenim oblastima“ i da je detaljnija procena još u toku.

-Integrisani sistem protivvazdušne odbrane zemlje uspešno je presreo i suprotstavio se ovoj agresivnoj akciji, izjavili su zvaničnici u Teheranu.

Iran je 1. oktobra ispalio skoro 200 balističkih projektila na Izrael kao odgovor na ubistvo lidera Hamasa (u Iranu) i Hezbolaha, kao i generala Islamske revolucionarne garde (IRGC).

(rt.com)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA NIJE U REDU SA TIM?: Čuveni teniser otkrio kada bi Novak Đoković mogao da završi karijeru