ITALIJANSKI TUŽILAC: Hakeri sa podacima o javnim ličnostima pretnja demokratiji

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

27. 10. 2024. u 20:48

ITALIJANSKA hakerska grupa koja je prikupljala poverljive informacije o poslovnim, ali i nekim političkim i estradnim ličnostima, predstavlja opasnost za demokratiju, rekao je danas milanski tužilac koji predvodi istragu Frančesko de Tomazi.

ИТАЛИЈАНСКИ ТУЖИЛАЦ: Хакери са подацима о јавним личностима претња демократији

Foto Shutterstock

-Nije preterano reći da se radi o pojedincima koji predstavljaju opasnost za demokratiju ove zemlje, rekao je on, nakon što se ranije danas ispostavilo da je ova grupa klonirala imejl nalog predsednika Serđa Matarele.

Ovu grupu navodno predvode poznati bivši policajac Karmine Galo i predsednik Fondacije Milanskog sajma Enriko Pacali, prenosi Ansa.

De Tomazo je istakao da se radi o "izuzetno opasnim pojedincima jer su aktivnostima nelegalnog pravljenja dosijea” uz "kreiranje zabranjenih paralelnih baza podataka i neselektivnim kruženjem osetljivih, poverljivih i tajnih informacija" u stanju da iznude ili ucene pojedince, ali i utiču na poslovanje institucija.

Osumnjičena hakerska grupa takođe je imala kontakte sa italijanskom mafijom i tajnim službama, rekao je De Tomazo.

Sudski izvori navode da je grupa takođe uspela da dođe do poverljivih dosijea, a datoteke na USB kablu hakera Nuncija Kalamučija uključivale su dokument spoljne obaveštajne službe AISE, rekli su oni.

AISE fajl je klasifikovan kao "poverljiv" i datira iz 2008. ili 2009, a tiče se "globalnih mreža džihada".

Među onima čije su poverljive informacije navodno prikupljene bili su Paolo Skaroni, bivši izvršni direktor energetskog giganta Eni i predsednik fudbalskog kluba Milan, Đovani Gorno Tempini, direktor vladine investicione banke Cassa Depositi e Prestiti (CDP), i istaknuti bankar Masimo Ponzelini .

Na meti hakera su bili i predsednik Senata Injacio la Rusa, njegov sin Đeronimo, jedan od najpoznatijih advokata u zemlji, bivša gradonačelnica Milana Leticija Morati i rimski kantautor Aleks Briti, saopštila je policija.

Druga meta bio je bivši premijer, bivši lider Demokratske partije (PD) levog centra i sadašnji lider centra Italia Viva (IV) Mateo Renci.

Hakeri su rekli da su svojom aktivnošću "diskreditovali celu Italiju", a Kalamuči, glavni haker koji je radio za Gala i Pacalija, rekao je da ima 800.000 poverljivih podataka na svom hard disku.

Kalamuči je navodno imao "na raspolaganju hard disk sa osam stotina hiljada SDI", odnosno informacija dobijene iz baze podataka policije, broj koji je kasnije porastao na "šest, sedam miliona", rekli su tužioci.

Tužioci koji istražuju navodnu hakersku grupu takođe istražuju prodaju tih podataka u inostranstvo, rekli su danas za Ansu pravosudni izvori.

Oni su rekli da će milansko javno tužilaštvo, koje zajedno sa nacionalnom antimafijaškom kancelarijom DNA, istražiti slučaj nacionalnih strateških baza podataka koje je hakovala ova grupa.

Izvori su rekli da će istrage uključivati i IT konsalting, po nalogu tužioca, o uređajima i računarima zaplenjenim od šest uhapšenih muškaraca i ostalih 60-ak osumnjičenih koji su pod istragom.

Jedan od sinova pokojnog direktora kompanije Luksotika Leonarda Del Vekija, Leonardo Marija, stavljen je pod istragu u vezi sa ovim slučajem.

Bankar Mateo Arpe je takođe među više od 60 osoba koje su ispitane u slučaju, a koji je u petak doveo do hapšenja šest osoba.

Bivši "superpolicajac" Galo, koji se proslavio u zemlji radeći na istragama visokog profila, stavljen je u kućni pritvor u okviru istrage.

Galo je, u razgovoru koji je policija prisluškivala, rekao da je napravio hiljade izveštaja za Pacalija.

Ministar unutrašnjih poslova Mateo Pjantedozi zatražio je od šefa italijanske policije Vitorija Pizanija da dobije informacije od tužilaca kako bi izvršili provere "o navodnom nezakonitom pristupu bazama podataka ministarstva", rekli su izvori iz ministarstva.

-U Viminaleu (Ministarstvu unutrašnjih poslova) deluje komisija stručnjaka koju je prethodno uspostavio ministar kako bi definisala sve dalje mere i procedure za zaštitu IT struktura među snagama, dodaju izvori za italijansku agenciju.

Zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Antonio Tajani rekao je da navodni hakeri predstavljaju "neprihvatljivu pretnju demokratiji“, dok je premijerka Đorđa Meloni izjavila da nijedna pravna država ne može da toleriše nelegalno prikupljanje dosijea.

-U svetlu skandala i istraga, čak i onih najnovijih, Liga će predložiti u parlamentu povećanje kazni za takozvane špijune, navodi desničarska stranka ministra saobraćaja i zamenika premijera Matea Salvinija.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HAMAD MEĐEDOVIĆ KAO BRZI VOZ: Počistio protivnika za 46 minuta