PREMIJER GRUZIJE: Pobeda vladajuće koalicije, gruzijski narod izabrao "evropsku budućnost"

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

27. 10. 2024. u 22:02

PREMIJER Gruzije Irakli Kobahidze izjavio je danas da je vladajuća partija dobila rekordnih 1.200.000 glasova i daje gruzijski narod izabrao "evropsku budućnost".

ПРЕМИЈЕР ГРУЗИЈЕ: Победа владајуће коалиције, грузијски народ изабрао европску будућност

Foto Tanjug/AP

-Gruzijski narod je napravio jedini izbor koji nije imao alternativu. Izabrao je mir i razvoj zemlje, njenu svetlu, evropsku budućnost, rekao je Kobahidze na konferenciji za novinare i najavio da će prva sednica parlamenta biti održana u normalnom režimu i da će vlada biti formirana, uprkos odbijanju opozicije da prizna rezultate glasanja.

On je prokomentarisao tvrdnje protivnika o "pokradenim izborima" i napomenuo da im je "jednostavno nedostajalo dostojanstvo da prihvate još jedan poraz", prenosi "Eho Kavkaza".

-Za sve ove godine nikada nisu mogli da prihvate rezultate izbora, dostojanstveno podnesu svoj poraz. Poraženi su deveti put. Svaki pokušaj da se ospori ustavni sistem je neprihvatljiv, rekao je Kobahidze.

On je optužio opoziciju da se protivi ustavnom poretku zemlje.

-Treba još jednom naglasiti da se i u ovom slučaju jedan broj nevladinih organizacija, zajedno sa političkim, radikalnim strankama, suprotstavio ustavnom uređenju ove zemlje po treći put u četiri godine. Ali ovo je slab pokušaj. To su očajni političari, očajnički pokušaj da se bar nekako opravdaju pred sopstvenim biračima, rekao je Kobahidze.

On je izbore opisao kao "mirne", navodeći da su televizijske ekipe pod kontrolom opozicije organizovale provokacije.

Kobahidze je izrazio zahvalnost Centralnoj izbornoj komisiji što je "besprekorno sprovela izbore", kao i gruzijskom narodi koji je "ukazao poverenje" vladajućoj stranci.

-Sudbina mira Gruzije je odlučena na ovim izborima, a 'potrošači' mira biće svi građani Gruzije, bez izuzetka, rekao je gruzijski premijer.

On je istakao da Gruzija danas nema diplomatske odnose sa Rusijom i ne planira da ih obnavlja, ali i da isto tako nema ozbiljne odnose sa zapadnim spoljnopolitičkim akterima.

-Nemamo diplomatske odnose sa Ruskom Federacijom. Mi jednostavno sprovodimo politiku predsednika u skladu sa nacionalnim interesima. Ali nemamo tako ozbiljne odnose kao, na primer, evropske integracije, sa spoljnopolitičkim igračima, rekao je premijer Gruzije.

Kobahidze je na pitanje o mogućem obnavljanju odnosa između Gruzije i Ruske Federacije odgovorio da ne postoje takvi planovi.

-Izvinite. Ne, ne, ne. Nemamo to u planu, jer je 10 odsto teritorije (Abhazija i Južna Osetija) okupirano od Ruske Federacije, naveo je on.

Opozicione stranke i koalicije ne priznaju rezultate parlamentarnih izbora u Gruziji, koji su održani u subotu 26. oktobra i najavile su protestne skupove i bojkot parlamenta.

Prema podacima Centralne izborne komisije, zaključno sa jutrom 27. oktobra, izlaznost je bila 58,94 odsto, a nakon prebrojavanja glasova sa 99,3 odsto biračkih mesta, vodeća partija "Gruzijski san" osvojila je 54,086 odsto glasova.

Opozicioni blok "Koalicija za promene" dobio je 10,9 odsto glasova, "Jedinstvo-nacionalni pokret" – 10,1 odsto, "Jaka Gruzija" - 8,7 odsto, "Gakarija za Gruziju" – 7,7 odsto.

Na osnovu ovih podataka, vladajuća partija "Gruzijski san" može dobiti 61 mandat u novom sazivu parlamenta, dok opozicija može zajedno dobiti 89 mandata i tako ostvariti većinu.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HAMAD MEĐEDOVIĆ KAO BRZI VOZ: Počistio protivnika za 46 minuta