ORIGINALNI RECEPT ZA TAIN: Srpski vojnički hleb, dugotrajan je, ne kvari se brzo, a mekan kao duša
Tain se pravi od mešavine ražanog i belog brašna u odnosu 70 prema 30 odsto. .

Foto: Shutterstock
Svakom srpskom vojniku dnevno je sledovala jedna vekna taina, teška 800 grama. Hleb je bio dugotrajan, nije se kvario i srpski vojnik je uz njega najčešće jeo sir i druge mlečne prerađevine, povrće, suvo voće. Tain je vekna hleba koja je srpskom vojniku pomogla da bude spreman za velike bitke i izazove u oslobodilačkim ratovima početkom prošlog veka.
Sastojci:
- 3 čaše brašna (70% ražanog, 30% belog)
- 2 kafene kašičice sitne soli
- četvrtina kafene kašičice suvog kvasca
- jedna i po čaša vode
Priprema:
Pomešajte brašno, so i kvasac, pa dodajte vodu do klasične gustine za hleb. Smesa mora da stoji 12 sati.
Nakon toga, ponovo premesite testo i ostavite ga da stoji još 10 do 12 sati (ili duže), sve dok se na površini testa ne pojave mehurići vazduha.
Na površini posutoj brašnom, testo najpre preklopite kao pismo, zatim ga prevrnite i prekrijte plastičnom folijom. Ostavite da odstoji još dva sata.
Posuda u kojoj pečete tain mora biti poklopljena i prethodno zagrejana.
Pecite do pola sata na 250 stepeni, poklopljeno.
Nakon toga skinite poklopac i pecite još dvadesetak minuta.
Tain je gotov kada se na njemu uhvati tamna kora. Ako se tokom hlađenja čuje pucketanje korice, to je znak da je tain ispao kako treba.
(Still)
Preporučujemo

NEODOLjIVO UKUSAN POČETAK DANA: Punjeni hleb sa sirom na italijanski način
08. 01. 2025. u 07:00

RECEPT ZA POPARU SA KAJMAKOM I JAJIMA: Jednostavan i ukusan obrok koji svi vole
23. 12. 2024. u 09:00Novosti online

ŠOK OTKRIĆE, EVO KO VODI OBOJENU REVOLUCIJU U SRBIJI! Vučićević razotkrio blokadersko-kriminalnu hobotnicu, u sve umešan rektor Đokić!
GLAVNI urednik Informer TV Dragan J. Vučićević otkrio je šokantne podatke o medijsko-političkoj, blokaderskoj kriminalnoj hobotnici koja se krije iza pokušaja izazivanja građanskog rata u Srbiji.
20. 07. 2025. u 15:05

ŠOK PRIZOR NA EVZONIJU: Čovek stigao na granicu u ovo vreme, nema žive duše! Evo kada da krenete put Grčke
LETNjI odmor za mnoge građane Srbije i regiona započinje u beskrajnom redu na graničnom prelazu Evzoni, na ulazu iz Severne Makedonije u Grčku.
20. 07. 2025. u 11:15

Naučnici ajkulama spustili mrtvu kravu na 1.629 metara dubine - nisu mogli da veruju šta su ribe uradile (VIDEO)
"TO POKAZUJE strategiju preživljavanja kod vrsta koje se ne hrane usamljeno."
14. 07. 2025. u 13:06
Komentari (0)