ORIGINALNI RECEPT ZA TAIN: Srpski vojnički hleb, dugotrajan je, ne kvari se brzo, a mekan kao duša
Tain se pravi od mešavine ražanog i belog brašna u odnosu 70 prema 30 odsto. .

Foto: Shutterstock
Svakom srpskom vojniku dnevno je sledovala jedna vekna taina, teška 800 grama. Hleb je bio dugotrajan, nije se kvario i srpski vojnik je uz njega najčešće jeo sir i druge mlečne prerađevine, povrće, suvo voće. Tain je vekna hleba koja je srpskom vojniku pomogla da bude spreman za velike bitke i izazove u oslobodilačkim ratovima početkom prošlog veka.
Sastojci:
- 3 čaše brašna (70% ražanog, 30% belog)
- 2 kafene kašičice sitne soli
- četvrtina kafene kašičice suvog kvasca
- jedna i po čaša vode
Priprema:
Pomešajte brašno, so i kvasac, pa dodajte vodu do klasične gustine za hleb. Smesa mora da stoji 12 sati.
Nakon toga, ponovo premesite testo i ostavite ga da stoji još 10 do 12 sati (ili duže), sve dok se na površini testa ne pojave mehurići vazduha.
Na površini posutoj brašnom, testo najpre preklopite kao pismo, zatim ga prevrnite i prekrijte plastičnom folijom. Ostavite da odstoji još dva sata.
Posuda u kojoj pečete tain mora biti poklopljena i prethodno zagrejana.
Pecite do pola sata na 250 stepeni, poklopljeno.
Nakon toga skinite poklopac i pecite još dvadesetak minuta.
Tain je gotov kada se na njemu uhvati tamna kora. Ako se tokom hlađenja čuje pucketanje korice, to je znak da je tain ispao kako treba.
(Still)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

NEODOLjIVO UKUSAN POČETAK DANA: Punjeni hleb sa sirom na italijanski način
08. 01. 2025. u 07:00

RECEPT ZA POPARU SA KAJMAKOM I JAJIMA: Jednostavan i ukusan obrok koji svi vole
23. 12. 2024. u 09:00Novosti online

"RECITE MI..." Tramp se nagnuo ka Porošenku, pa mu postavio pitanje koje ga je ostavilo u čudu
AMERIČKI lider Donald Tramp je tokom svog prvog predsedničkog mandata pitao bivšeg ukrajinskog lidera Petra Porošenka o tome da li je Krim Rusija.
13. 04. 2025. u 15:45

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

PRAVAC BEOGRAD: Hrvatski pevač posle hapšenja stigao u Srbiju - Mile Kekin došao dan posle skandala
MILE Kekin je uhapšen u petak ujutru, a posle ispitivanja u USKOK-u pušten je na slobodu, nakon što je izneo svoju odbranu.
12. 04. 2025. u 20:23
Komentari (0)