DOMAĆA ŠTRUDLA SA MAKOM I VIŠNJAMA: Spoj ukusa koji se pamti

Jovana Vasić

02. 03. 2025. u 12:00

Mekano testo, bogat nadev od maka i osvežavajuće višnje čine savršen spoj ukusa. Iako deluje kao da zahteva mnogo truda, uz ovaj recept napravićete savršenu štrudlu bez previše komplikacija. Pripremite omiljeni čaj ili kafu i uživajte u zalogaju prave domaće magije.

ДОМАЋА ШТРУДЛА СА МАКОМ И ВИШЊАМА: Спој укуса који се памти

Foto: Printskrin/index recepti

Sastojci:

Za testo:

  • 500 g brašna
  • 1 kesica suvog kvasca (7 g) ili 20 g svežeg kvasca
  • 250 ml toplog mleka
  • 80 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 jaje
  • 80 g maslaca (otopljenog)
  • Prstohvat soli

Za nadev:

  • 250 g mlevenog maka
  • 150 ml mleka
  • 100 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kašičica rendane limunove korice
  • 200 g višanja (sveže ili iz kompota, dobro oceđene)

Za premazivanje:

  • 1 žumance
  • 1 kašika mleka

Priprema:

U toplom mleku rastopite kvasac sa kašičicom šećera i ostavite da zapeni (oko 10 minuta). U veću činiju prosejte brašno, dodajte šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. U brašno dodajte jaje, otopljeni maslac i nadošli kvasac, pa umesite glatko, elastično testo. Po potrebi dodajte još malo brašna ako se lepi. Pokrijte testo i ostavite ga da naraste oko sat vremena, dok ne udvostruči zapreminu.
U šerpi zagrejte mleko, dodajte šećer i vanilin šećer, pa ubacite mleveni mak. Kuvajte uz mešanje dok se nadev ne zgusne, zatim dodajte rendanu limunovu koricu i promešajte. Ostavite da se ohladi.
Nadošlo testo premesite i razvijte na pobrašnjenoj površini u pravougaonik debljine oko 0,5 cm. Ravnomerno premažite nadevom od maka, pa preko rasporedite višnje. Uvijte štrudlu pažljivo, tako da krajevi ostanu zatvoreni kako nadev ne bi iscurio.
Stavite štrudlu na pleh obložen papirom za pečenje. Pokrijte krpom i ostavite još 20 minuta da odmori. Premažite je žumancetom pomešanim sa mlekom za sjajnu koricu. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 35–40 minuta, dok ne porumeni.
Ostavite štrudlu da se malo prohladi, zatim je pospite prah šećerom i secite na kriške.

(glossy)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Yandex Srbija uvodi praćenje javnog prevoza uživo u Beogradu