TRI JELA OD BUNDEVE: Jačaju imunitet, poboljšavaju probavu i podižu raspoloženje

Новости онлине

21. 03. 2025. u 09:00

Svi znamo da je bundeva jedna od najzdravijih namirnica, ali ujedno i najjeftinija. Od nje možete spremiti obilje slanih i slatkih jela, a mi vam danas donosimo 3 laka recepata.

ТРИ ЈЕЛА ОД БУНДЕВЕ: Јачају имунитет, побољшавају пробаву и подижу расположење

Foto Shutterstock

Čorba od bundeve

Sastojci:

  • 400 grama bundeve
  • 1 glavica crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 2 krompira
  • 1 šargarepa
  • malo celera
  • so i biber, kurkuma
  • Ulje
  • Svež peršun

Priprema:

Na malo ulja prodinstajte crni luk i šargarepu. Dodajte krompir, bundevu, celer i začine. Promešajte sve i nalijte vode. Kuvajte oko 30 minuta. Posle izblendirajte štapnim mikserom sve i dodajte svež peršun.

Foto: Shutterstock

Namaz od pečene bundeve

Sastojci:

  • 400 grama pečene bundeve
  • 200 grama kuvane leblebije
  • so, biber, korijander, kumin, slačica, beli biber, crvena paprika
  • 1 čen belog luka
  • 1cm korena od đumbira

Priprema: 

Bundevu ispecite, a leblebiju skuvajte. Procedite leblebiju i izmešajte sa pečenom bundevom, belim lukom i đumbirom kao i začinima. Ovaj namaz može biti odličan doručak tokom posnih dana.

Kolač sa bundevom i lešnicima

Sastojci:

Za testo:

  • bundeva (300 grama, sveže narendane)
  • ulje
  • jaje
  • šećer (100 grama, poželjno žuti)
  • mleko (200 mililitara)
  • orasi (50 grama, mleveni)
  • malo griza
  • cimeta (1 kašičica)
  • brašno (2-3 kašike)
  • prašak za pecivo

Za preliv:

  • čokolada ili kakao tabla (100 grama)
  • šećer (3 kašike, žuti)
  • maslac (1 kašika)
  • mleko (80-100 mililitara)
  • čokoladni toping (za dekoraciju)
  • posni šlag (za dekoraciju)

Priprema:

Umutiti jaje i ulje, pa dodati šećer i mleko. U to dodajte bundevu, orahe, griz, cimet, brašno i prašak za pecivo. Sve lagano sjedinite i dobro izmešajte. Podmažite pleh ili tepsiju, uspite masu i pecite 35 minuta na maksimalno 200 stepeni. U posebnoj posudi rastopite šećer u mleku, dodajte čokoladu i maslac. Pred kraj pečenja prelijte preko pečenog kolača. Ukrasiti šlagom i čokoladnim topingom.

Foto: Shutterstock

 

(still)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAK DOJKE SE MOŽE POBEDITI: Ključ je u prevenciji