NAJLEPŠI STARINSKI RECEPT ZA CICVARU: Jelo koje greje dušu, zasiti, i nosi u sebi duh tradicije

Новости онлине

29. 03. 2025. u 07:00

Cicvara je jedno od onih starinskih jela na koje nas podsećaju mirisi detinjstva i toplina domaće kuhinje.

НАЈЛЕПШИ СТАРИНСКИ РЕЦЕПТ ЗА ЦИЦВАРУ: Јело које греје душу, засити, и носи у себи дух традиције

Foto: Shutterstock

 Nekada su je domaćice pravile od samo nekoliko sastojaka koje su uvek imale u kući: brašna, masla, kajmaka i mleka. Omiljeno je domaće jelo svima – asocira na detinjstvo i nema ko ga ne voli.

Sastojci:

  • 500 ml mleka
  • 200 g domaćeg maslaca (ili kombinacija maslaca i svinjske masti)
  • 200 g domaćeg kajmaka
  • 150 g kukuruznog brašna (može i pšenično, ali kukuruzno daje poseban šmek)
  • Prstohvat soli

Priprema:
 

U šerpi na laganoj vatri otopite maslac dok ne zamiriše i postane zlatne boje.
Dodajte kukuruzno brašno i neprestano mešajte drvenom varjačom da bi se brašno propržilo i dobilo finu, blago orašastu aromu. Pazite da ne zagori!
Kada brašno postane zlatno i miriše na pečeno, polako sipajte mleko i stalno mešajte da ne bi nastale grudvice.Smanjite vatru i kuvajte uz stalno mešanje dok se masa ne zgusne i počne da se odvaja od zidova šerpe.
Dodajte kajmak i prstohvat soli, pa nastavite da mešate dok se sve lepo ne sjedini i ne dobije svilena, masna struktura. Kad se na površini počne izdvajati masnoća, cicvara je gotova.
Poslužite je toplu, uz kiselo mleko, domaći sir ili čašu kiselog jogurta. Nekada se uz cicvaru na stolu nalazila i topla proja ili domaći hleb — i taj spoj je bio pravi praznik za nepca.

(still)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Velika ruska zvezda šokirala celu zemlju - javno se odrekla Rusije!