HRSKAVE HEROVKE: Recept za najlepši starinski slovački kolač od 2 sastojka
Herovke su tradicionalni slovački kolači koji se pripremaju od jednostavnih sastojaka poput žumanaca i brašna.

Foto: Printskrin Youtube
Ovi hrskavi kolačići su deo slovačke kulturne baštine i često se pripremaju za posebne prilike poput venčanja i krštenja, posebno od strane kume.
Sastojci:
- 3 žumanceta
- 300 g brašna
Za dekoraciju:
- šećer i vanilin šećer
- cimet
Priprema:
Brašno i jaja sjedinite, pa umesite testo (kao za domaće rezance za supu). Na pobrašnjenoj površini razvaljajte testo da bude tanko i isecite trake širine palca.
Po 2-3 trakice, stavite u specijalnu kašiku sa rupicama i spustite u vruće ulje ili mast na nekih minut da se isprže. Ako nemate kutlaču za prženje, trakice umotajte oko prstiju (da dobijete loptu), stavite na kašiku sa rupicama i tako ih spustite u vrelu masnoću. Pripazite da ne izgore, izvadite i stavite na ubrus da upiju višak masnoće. Ohlađene kolače pospite šećerom i vanilin šećerom ili cimetom.
(still)
Preporučujemo

RASPOREĐENO 110.000 VOJNIKA, RUSI KREĆU U ZAVRŠNI UDAR NA POKROVSK: "Sa time bi mogli zauzeti srednje veliku evropsku državu"
RUSIJA ne pokazuje znakove povlačenja u ratu protiv Ukrajine. Naprotiv, Moskva je pojačala dalekometne udare na ukrajinske gradove i napade duž cele linije fronta. Vojni stručnjaci ističu da je ruska strana usvojila nove taktike, oslanjajući se na masovnu upotrebu dronova i malih diverzantskih jedinica, piše The New York Times.
10. 08. 2025. u 20:18

EVO KO JE TROSTRUKI UBICA IZ GNjILANA: Bio u društvu sa Kurtijem, Osmanijevom i Haradinajem
TRI osobe su ubijene, a nekoliko je ranjeno u pucnjavi koja se dogodila danas u Gnjilanu, dok je osumnjičeni napadač u bekstvu, prenela je Koha. Bolnica u Gnjilanu saopštila je da je na licu mesta konstatovana jedna smrt, a da su dve osobe prebačene u Urgentni centar bez znakova života.
10. 08. 2025. u 18:11

Ovako izgleda kuća Milana Borjana koja je demolirana: Lopov odneo i snimač video nadzora (FOTO)
"HVALA policiji grada Beograda na brzoj reakciji i sjajnom odnosu prema poslu."
11. 08. 2025. u 09:52
Komentari (0)