SPECIJALITET IZ VRANJA: Recept za tradicionalnu "taranu"
GOTOVO u svakom domaćinstvu u vranjskom kraju tradicionalno se priprema domaća testenina "tarana", koja je sastavni deo zimnice gotovo u svakoj porodici.

Foto: J.S.
Testenina se priprema po porodičnim receptima koji se prenose sa kolena na koleno.
Domaćice mese tanko testo “kao papir” koje se reže i suši na suncu. Osnovni recept za testo je jednostavan, brašno jaja i mleko ili kisela voda.
Ipak, u Vranju se često u šali parafraziraTolstoj, pa se kaže da je “Svaka srećna porodica liči jedna na drugu, a svaka vranjska porodica pravi taranu na svoj način”.
Jedna varijanta je testo od belog brašna koje se zamesi ceđem uz dodatak jaja. Ceđ se dobija kada se pomešaju voda i pepeo, a sve to se stavi da proključa i potom procedi. Foto: J.S.
Nekima se ne sviđa miris ceđi, pa je zamese mlekom, a ima i onih koji smatraju da je testo bolje ako se zamesi kiselom vodom.
- Testo se podeli na loptice i onda se tanko razvuče kora. Zatim se kore seku i ostavljaju da se suše na suncu. Ja imam daščice na kojima se testo suši, a kada je suvo ono padne na čistu tkaninu i to je sve. U zavisnosti od jačine sunca traje sušenje testa – objašnjava domaćica Rada Mladenović iz Vranja kako priprema taranu.
Foto: J.S.
Mlađa domaćica Danijela Stojanović, nedavno je objasnila je u svojoj objavi na društvenim mrežama koliko je tarana deo tradicije i kako je činjenica da svaka domaćica ima neki tajni sastojak koji joj je ostavila u amanet baka ili majka. Za nju nema dobre tarane ako sukaljka (oklagija) ne zaigra.
Ukus kuvane testenine se ne razlikuje puno od one koja se može kupiti u prodavnicama, ipak gurmani primećuju razliku, te tarana važi za gastronomski specijalitet ovog kraja. Tarana se sprema “čorbasto” ili kao “đuveč”. Može se zasladiti mlekom ili od nje spremiti prava italijanska pasta.
Za domaćice koje nisu vešte sa oklagijom ili nemaju uslova za tradicionalnu pripremu tarane, ova testenina se može kupiti i na vranjskoj pijaci.
Preporučujemo

STARINSKE KOKOS KIFLICE GOTOVE ZA POLA SATA: Po receptu naših baka
29. 01. 2023. u 10:23

RECEPT ZA NAJUKUSNIJU SARMU: Tajna je u zapršci i sastojku na dnu lonca
27. 01. 2023. u 18:41

CEO ŠID TUGUJE ZA LEPOM MILANOM: Devojka (26) tragično preminula, danima se opraštaju od nje na društvenim mrežama
DEVOJKA Milana Mišić (26) iz Šida tragično je preminula 15. jula, a na večni počinak ispraćena je dva dana kasnije u pratnji neutešne porodice, prijatelja, rođaka i mnogobrojnih sugrađani koji se danima od nje opraštaju na društvenim mrežama.
27. 07. 2025. u 08:48

EKSKLUZIVNI SNIMCI HAPŠENjA ŠIPTARSKOG TERORISTE: Ovako je pao bivši pripadnik OVK u Svilajncu, evo za šta se sumnjiči (VIDEO)
ŠIPTARSKI terorista i bivši istaknuti pripadnik terorističke OVK Halili Lulzin, uhapšen je danas u Svilajncu, u zajedničkoj akciji Bezbednosno-informativne agencije, Službe za otkrivanje ratnih zločina UKP MUP-a Republike Srbije, a u saradnji sa Tužilaštvom za ratne zločine.
22. 07. 2025. u 20:54

NAUČNICI U STRAHU - RIZIK OD NESTANKA: Ada Bojana i Bokokotorski zaliv u opasnosti - more nikada nije bilo takvo
NIVO Jadranskog mora će, prema projekcijama, do kraja veka porasti 35 centimetara (cm), što će ugroziti obalska područja, posebno područje Ade Bojane i delove Bokokotorskog zaliva, navodi se u prošlogodišnjem Nacrtu Nacionalnog plana Crne Gore za prilagođavanje na klimatske promene.
25. 07. 2025. u 08:55
Komentari (1)