RECEPT ZA DOMAĆI HLEB: Savršen spoj ukusa i tradicije

Novosti online

19. 10. 2024. u 08:00

Hleb je osnovna namirnica koja se nalazi na stolu gotovo svake porodice. Njegova priprema može delovati zastrašujuće, ali uz pravi recept i malo strpljenja, svako može postati majstor u pravljenju domaćeg hleba. U ovom receptu, otkrićete kako da pripremite mekani i mirisni hleb, koji će vas oduševiti svojom teksturom i ukusom.

РЕЦЕПТ ЗА ДОМАЋИ ХЛЕБ: Савршен спој укуса и традиције

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  •  500 g brašna (tip 500)
  •  300 ml vode
  •  1 kesica suvog kvasca (7 g)
  •  1 kašika šećera
  •  1 kašika soli
  •  2 kašike maslinovog ulja (ili drugog ulja po izboru)


Priprema:

 U manju posudu sipajte toplo mleko (ne vruće), dodajte šećer i suvi kvasac. Promešajte i ostavite da odstoji 5-10 minuta dok se ne zapeni. U veću posudu stavite brašno i so. Napravite udubljenje u sredini i dodajte zapenjeni kvasac i maslinovo ulje. Postepeno dodajte vodu i mešajte dok ne dobijete glatko testo.
 Na pobrašnjenoj površini mesite testo oko 10 minuta, dok ne postane elastično i glatko.
 Stavite testo u blago nauljenu posudu, prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da naraste na toplom mestu oko 1-2 sata, ili dok se ne udvostruči. Kada je testo naraslo, premesite ga i oblikujte u željeni oblik (okrugli ili duguljasti).
 Stavite oblikovano testo na pleh obložen papirom za pečenje, prekrijte krpom i ostavite još 30 minuta da se diže.
 Zagrejte rernu na 220°S. Pre pečenja, možete napraviti nekoliko rezova na vrhu hleba nožem. Pecite hleb 25-30 minuta, ili dok ne dobije zlatno-smeđu boju i zvuči šuplje kada kucnete po donjoj strani. Kada je hleb pečen, izvadite ga iz rerne i ostavite da se hladi na rešetki. Uživajte u svežem domaćem hlebu!

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BILI SU IMUĆNI, PA OSTALI BEZ SVEGA: Ko su roditelji Jelene Đoković?