DA LI STE PROBALI HAČAPURI: Tradicionalni gruzijski hleb sa sirom
Ovaj gruzijski hleb se originalno pravi sa vrstom sira koji se pravi u toj državi. Sulguni je gruzijski usalamureni sir, kiselog, umereno slanog okusa i mirisa. Mi u ovom receptu koristimo mocarelu.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 4 jajeta
- 4-5 čaša brašna
- 500 ml kefira
- kašičica praška za pecivo
- kašičica soli
- kašičica šećera
- 2 kašike otopljenog putera
- 300 g mocarele
- 300 g fete
Priprema:
U jednom sudu pomešajte brašno koje ste prethodno prosejali sa praškom za pecivo, pa tome dodajte kefir (možete i jogurt ako nemate), so, šećer i otopljeni puter. Umesite testo da bude elastično i ostavite ga u frižideru da stoji jedan sat.
U dubljem sudu promešati prosejano brašno sa praškom za pecivo (sodom). Dodati kefir, 1 jaje, so, šećer i rastopljen puter. Umesiti elastično testo i staviti ga na sat u frižider. Za to vreme napravite nadev tako što ćete mocarelu dobro ocediti, pa je izrendajte.
Fetu izgnječite, pa dodajte drugo jaje u to. Od testa napravite jufkicu. Oklagijom je stanjite, pa u sredinu stavite nadev, pa od kraja vucite testo da preklopi nadev, pa tu sredinu, gde je nadev, još malo udubite da dobije čamčasti oblik. Tako ponovite i sa drugom jufkom.
Peče se na ugrejanom tiganju koji je premazan sa sasvim malo ulja. Prvo sa jedne strane, pa sa druge, po nekoliko minuta, na srednjoj vatri, da ne zagore. Pre nego što se zapeče dodajte i jaje preko. Gotov hačapuri premažite sa malo ulja.
(ona)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

RECEPT ZA PRŽENICE NA MALO DRUGAČIJI NAČIN: Ukusan doručak koji će svi obožavati
14. 09. 2024. u 07:00

OGLASIO SE MEDVEDEV: Makron će zauvek nestati ovog datuma
FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron ne predstavlja pretnju i nikome neće nedostajati nakon što mu se završi mandat, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.
06. 03. 2025. u 07:47

"BIĆETE UHAPŠENI ILI PROTERANI" Tramp zapretio studentima ako započnu nezakonite proteste
AMERIČKI predsednik Donald Tramp zapretio je da će ukinuti savezno finansiranje fakultetima, školama i univerzitetima koji omogućavaju „nezakonite proteste“.
04. 03. 2025. u 15:24

PREMINUO PEVAČ BORA BOJIĆ: Bio je vlasnik čuvenog svadbarskog hita i solista Radio Beograda
NARODNA muzika je ostala bez još jednog velikog majstora. 4. marta 2025. godine.
05. 03. 2025. u 19:04
Komentari (0)