NAJLEPŠA USKRŠNJA POGAČA BEZ KVASCA: Sve sastojke već imate kod kuće i gotova je u tren oka

Новости онлине

14. 04. 2025. u 07:00

Uskrs je praznik radosti, okupljanja i bogate trpeze, a jedno od njegovih nezaobilaznih obeležja svakako je – mirisna i mekana pogača.

НАЈЛЕПША УСКРШЊА ПОГАЧА БЕЗ КВАСЦА: Све састојке већ имате код куће и готова је у трен ока

Foto: Shutterstock

Dok se tradicionalno prave sa kvascem i traže vreme za narastanje, postoji i brža varijanta bez kvasca, koja je savršena ako želite da impresionirate goste, a nemate mnogo vremena. Ova uskršnja pogača je nežna, mirisna i neverovatno ukusna, sa hrskavom spoljašnjom koricom i mekom sredinom.

Sastojci:

  • 400 g brašna (po izboru – belo, speltino ili mešavina)
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 2 jaja
  • 250 ml jogurta (može i kefir)
  • 50 ml ulja
  • 1 kašičica šećera
  • 1 žumance + malo mleka za premaz
  • susam, lan ili kim za posipanje (po želji)

Priprema:

U velikoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i šećer. U drugoj činiji umutite jaja, dodajte jogurt i ulje pa sjedinite.
Sipajte tečne sastojke u brašno i zamesite meko testo. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna da se ne lepi za ruke.
Oblikujte loptu i stavite je na papir za pečenje u okrugli pleh (prečnika oko 24 cm). Blago zarežite površinu u obliku krsta ili ukrasnog šara nožem.
Premažite pogaču mešavinom žumanca i mleka, pa pospite semenkama po izboru. Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180°C oko 30–35 minuta, dok ne dobije lepu zlatnu boju.

(glossy)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GODINE SU SAMO BROJ: Dušan Tadić bolji čak i od Mesija