NAJLEPŠA USKRŠNJA POGAČA BEZ KVASCA: Sve sastojke već imate kod kuće i gotova je u tren oka

Новости онлине

14. 04. 2025. u 07:00

Uskrs je praznik radosti, okupljanja i bogate trpeze, a jedno od njegovih nezaobilaznih obeležja svakako je – mirisna i mekana pogača.

НАЈЛЕПША УСКРШЊА ПОГАЧА БЕЗ КВАСЦА: Све састојке већ имате код куће и готова је у трен ока

Foto: Shutterstock

Dok se tradicionalno prave sa kvascem i traže vreme za narastanje, postoji i brža varijanta bez kvasca, koja je savršena ako želite da impresionirate goste, a nemate mnogo vremena. Ova uskršnja pogača je nežna, mirisna i neverovatno ukusna, sa hrskavom spoljašnjom koricom i mekom sredinom.

Sastojci:

  • 400 g brašna (po izboru – belo, speltino ili mešavina)
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 2 jaja
  • 250 ml jogurta (može i kefir)
  • 50 ml ulja
  • 1 kašičica šećera
  • 1 žumance + malo mleka za premaz
  • susam, lan ili kim za posipanje (po želji)

Priprema:

U velikoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i šećer. U drugoj činiji umutite jaja, dodajte jogurt i ulje pa sjedinite.
Sipajte tečne sastojke u brašno i zamesite meko testo. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna da se ne lepi za ruke.
Oblikujte loptu i stavite je na papir za pečenje u okrugli pleh (prečnika oko 24 cm). Blago zarežite površinu u obliku krsta ili ukrasnog šara nožem.
Premažite pogaču mešavinom žumanca i mleka, pa pospite semenkama po izboru. Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180°C oko 30–35 minuta, dok ne dobije lepu zlatnu boju.

(glossy)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVA ŠOKANTNA ODLUKA DENVER NAGETSA! Ovo je malo ko očekivao....