NAJLEPŠA USKRŠNJA POGAČA BEZ KVASCA: Sve sastojke već imate kod kuće i gotova je u tren oka
Uskrs je praznik radosti, okupljanja i bogate trpeze, a jedno od njegovih nezaobilaznih obeležja svakako je – mirisna i mekana pogača.

Foto: Shutterstock
Dok se tradicionalno prave sa kvascem i traže vreme za narastanje, postoji i brža varijanta bez kvasca, koja je savršena ako želite da impresionirate goste, a nemate mnogo vremena. Ova uskršnja pogača je nežna, mirisna i neverovatno ukusna, sa hrskavom spoljašnjom koricom i mekom sredinom.
Sastojci:
- 400 g brašna (po izboru – belo, speltino ili mešavina)
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 2 jaja
- 250 ml jogurta (može i kefir)
- 50 ml ulja
- 1 kašičica šećera
- 1 žumance + malo mleka za premaz
- susam, lan ili kim za posipanje (po želji)
Priprema:
U velikoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i šećer. U drugoj činiji umutite jaja, dodajte jogurt i ulje pa sjedinite.
Sipajte tečne sastojke u brašno i zamesite meko testo. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna da se ne lepi za ruke.
Oblikujte loptu i stavite je na papir za pečenje u okrugli pleh (prečnika oko 24 cm). Blago zarežite površinu u obliku krsta ili ukrasnog šara nožem.
Premažite pogaču mešavinom žumanca i mleka, pa pospite semenkama po izboru. Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180°C oko 30–35 minuta, dok ne dobije lepu zlatnu boju.
(glossy)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

POSNA POGAČA: Pravi se od nekoliko osnovnih sastojaka i idealna je za svaki dan
30. 03. 2025. u 07:00

POGAČA SA SUVIM GROŽĐEM I ORASIMA: Bogata, sočna poslastica (VIDEO)
01. 01. 2025. u 07:00Novosti online

POGAČA SA CIMETOM U OBLIKU PAHULjE: Odličnog ukusa i još boljeg izgleda (VIDEO)
09. 12. 2024. u 14:30

DžEJ DI VENS UDARIO NA ZELENSKOG: To što on radi je apsurdno
U INTERVJUU za internet portal UnHerd , američki potpredsednik Džej Di Vens nazvao je napade ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog na SAD „neproduktivnom retorikom“ i „apsurdnim“.
15. 04. 2025. u 10:27

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

"SINA SMO SAHRANILI U NIKŠIĆU" Željko Samardžić o najvećoj životnoj tragediji: "To je bila tuga za sve nas"
PEVAČ progovorio o bolnoj temi.
15. 04. 2025. u 10:18
Komentari (0)